Daugelis mėgsta vartoti česnaką kaip prieskonį arba kaip atskirą užkandį – jis suteikia patiekalams pikantiškumo, be to, yra labai naudingas sveikatai – ypač peršalimo ligų sezono metu. Bet jis turi vieną didelį trūkumą – nemalonų ir ilgai išliekantį kvapą. Kaip jo atsikratyti?
Yra daugybė puikių ir efektyvių būdų, kaip kovoti su nemaloniu česnako kvapu. Štai keli iš jų:
- Išsivalykite dantis dantų šepetėliu ir pasta, o po to – ir tarpdančių siūlu. Šis variantas laikomas vienu geriausių, tačiau blogai tai, kad daryti tai patogu tik namuose.
- Nuvalykite liežuvį. Ant jo lieka mažyčių maisto gabaliukų ir bakterijų, sukeliančių nemalonų kvapą.
- Išskalaukite burnos ertmę baktericidiniu burnos skalavimo skysčiu. Paprastai jis parduodamas gana dideliais kiekiais, bet galima persipilti į mažesnį flakonėlį ir visada nešiotis su savimi.
- Visada turėkite su savimi mėtinės gumos ar gaivių pastilių. Geriausia, žinoma, be cukraus, kad nekenktų dantims.
- Angliavandenių trūkumas taip pat gali tapti nemalonaus kvapo priežastimi, todėl česnaką patartina užsikąsti duona ar kitais daug angliavandenių turinčiais produktais.
- Purškiamas burnos gaiviklis – taip pat puiki išeitis. Didžiausias privalumas yra tai, kad labai patogu naudoti, o burnos kvapas tuoj pat tampa gaivesnis.
- Pakramtykite gvazdikėlių, pankolio ar kardamono sėklų. Šie prieskoniai ilgam „numuš“ nemalonų kvapą, kainuos nedaug ir užims labai mažai vietos, jei sugalvosite nešiotis su savimi.
- Kai kurios daržovės padeda kovoti su česnako kvapu (pavyzdžiui, špinatai, salotų lapai, bulvės), todėl valgykite jas kartu su česnakais.
- Suvalgykite rūgštaus pieno produktų (kefyro, jogurto, pasukų ir pan.). Veikia greitai ir efektyviai, be to, yra labai sveika.
- Išgerkite žaliosios arbatos – pagerinsite ne tik burnos kvapą, bet ir virškinimą. Žaliojoje arbatoje gausu polifenolių – medžiagų, neutralizuojančių sieros junginius.
- Pasidarykite mėtų, melisų arbatos, ar bent pakramtykite šių augalų lapelių. Ir vienas, ir kitas būdas tikrai atgaivins burnos kvapą.
- Valgykite vaisius. Geriausiai tinka tie, kurie prapjauti per keletą minučių patamsėja – jie turi fermentų, kurie, patekę į organizmą, ima stimuliuoti chemines reakcijas, neutralizuojančias sieros junginius. Ypač rekomenduotini obuoliai, kriaušės, slyvos, persikai, abrikosai, vynuogės, vyšnios, baklažanai.
- Pakramtykite petražolių. Tai – senas, patikrintas ir visiems gerai žinomas būdas. Petražoles galima pakeisti kalendromis, blogiausiu atveju – krapais arba peletrūnais.
- Padeda ir kavos pupelė, bet sukramtyti ją reikia labai gerai.
- Puikiai padeda ir citrusiniai vaisiai (apelsinai, citrinos, greipfrutai...). Geriausia, jei suvalgytumėte vaisiaus skiltelę su žievele.
- Pakramtykite spanguolių arba salierų – panaikins nemalonų kvapą ir bus naudinga bet kuriuo metu, ne tik po pietų.
Kaip išvengti česnako kvapo?
- Valgydami gerkite vandenį – tai sumažins česnako poskonio tikimybę.
- Gerai padeda ir stiklinė pieno valgio metu. Svarbiausia, kad jis derėtų su kitais produktais ar patiekalais.
- Valgio metu ir po valgio 2-3 sekundes palaikykite burnoje šaukštą ar šakutę iš nerūdijančio plieno.
- Česnaką geriau valgyti prieš pagrindinį valgį – taip kvapas bus daug silpnesnis.
- Šviežias česnakas turi stipriausią kvapą, todėl jei norite, kad jis būtų silpnesnis, produktą geriau apdoroti termiškai.
- Jei valgote česnaką tik tam, kad pagerintumėte sveikatą, galite vartoti česnako kapsules (maisto papildus).
Metodų daugybė, kiekvienas gali išsirinkti tai, kas jam tinka ir patinka labiausiai.
Būkite sveiki!
2017-04-17 20:36