Dilgėlės – daugelio iš mūsų gal ir nelabai mėgstami, tačiau savaip įdomūs ir naudingi augalai. Ar žinojote, kad...
- Kai kuriems drugeliams jos – tikras skanėstas.
- Ant dilgėlių „adatėlių“ yra skuzdžių rūgšties, kuri, patekusi ant odos, ima deginti.
- Iš dilgėlių anksčiau buvo audžiami audiniai ir siuvamos pačios stipriausios burės. Japonijoje jos kartu su šilku naudotos brangiai samurajų ginkluotei, sumedėję stiebai – skydams, o iš sukto ir vašku įtrinto dilgėlių pluošto – lankų templės.
- Dilgėlių šeimoje yra kiek daugiau nei 60 000 šio augalo rūšių. Didžioji jų dalis auga tropikuose.
- Jaunų dilgėlių lapų dedama į sriubas, salotas ir kitus patiekalus.
- Per karščius dilgėlių lapuose galima laikyti greitai gendančius produktus (pavyzdžiui, žuvį, mėsą) – jie ilgiau išliks švieži.
- Maisto pramonėje iš dilgėlių gaminami visiškai nekenksmingi žali dažikliai.
- Vertingiausia dilgėlių dalis – lapai. Juose yra B grupės vitaminų, gana daug vitamino C ir K.
- Dilgėlių nuoviras puikiai stiprina plaukus. Išskalaukite ir nenuplaukite.
- Dilgėlių negalima vartoti nėščiosioms ir žmonėms, sergantiems širdies ligomis.
- Anglijoje iš dilgėlių gaminamas vynas. Norint gauti 3000 litrų šio gėrimo, reikia tik 40 kg dilgėlių.
- Kai kurios tropinės dilgėlių rūšys gelia itin skaudžiai. Yra ir tokių, prie kurių prisiliesti ne tik nemalonu, bet ir labai pavojinga. Tai netgi gali baigtis mirtimi.