Sveika, greitai paruošiama ir be galo skani maistingų savaitgalio pusryčių alternatyva. Taip vadinamas tikra socialinių tinklų sensacija pasaulyje tapęs avižinis apkepas, kuris jau spėjo užkariauti ir lietuvių virtuves. Tai neturėtų kelti nuostabos, nes šis patiekalas be visų minėtų privalumų puikiai tinka ir netoleruojantiems gliuteno, kurie taip pat kartkartėmis nori pasilepinti saldžiais savaitgalio pusryčiais. Ta proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertai dalijasi šio skanėsto receptu.
Avižos – tikras supermaistas
Tai, jog lietuviai per pandemiją pradėjo valgyti sveikiau, pastebi „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. Todėl, jos teigimu, avižinis apkepas, kuriame kvietinius miltus keičia daug maistingesnės avižos, puikiai atitinka dabartinius mitybos įpročius bei tendencijas.
„Neseniai vykdyta „Maximos“ lojalių klientų apklausa parodė, jog daugiau nei trečdalis mūsų pirkėjų per karantiną ėmė labiau rūpintis savo sveikata ir pradėjo maitintis sveikiau. Šiandien lietuviai ieško ne tik geriausių kainų, bet ir nori būti tikri dėl tinkamos sudėties bei aukščiausios produktų kokybės. Todėl mūsų prioritetas yra patenkinti klientų lūkesčius ir pasiūlyti jiems platų, kokybišką bei įvairius poreikius atitinkantį prekių asortimentą, tarp kurių gausu ir grūdinių kultūrų produkcijos“, – sako E. Dapkienė.
Savo ruožtu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė antrina – didėjantis noras rūpintis savimi pirmiausia turėtų atsispindėti kiekvieno virtuvėje. Anot jos, būtent čia prasideda sveikesnis gyvenimas, nes subalansuota mityba yra geros sveikatos, energijos bei puikios nuotaikos pagrindas.
„Šis avižinis apkepas gali nustebinti kiekvieną, kuris šiuo metu virtuvėje ne tik stokoja įkvėpimo, bet ir nuolat ieško sveikų receptų idėjų. Jis gaminamas iš avižų, kuriose yra gausu skaidulinių medžiagų bei B grupės vitaminų, svarbių smegenų bei nervų sistemos funkcijoms. Avižos kartu reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, mažindamos riziką susirgti diabetu, todėl ne veltui šio apkepo gamybai rekomenduojama naudoti ne cukrų, o klevų sirupą, kuris yra natūralesnė ir sveikesnė alternatyva“, – pataria B. Baratinskaitė.
Be to, maisto gamybos ekspertė priduria, jog šis patiekalas yra kepamas orkaitėje, o ne keptuvėje, todėl jo gamybai nenaudojami riebalai. Anot jos, avižinis apkepas – tarsi vienas didžiulis blynas, kurio užteks visai šeimai, o jei joje yra netoleruojančių gliuteno, mėgautis valgiu bus galima drąsiai ir be rūpesčių.
Ta proga maisto gamybos ekspertė dalijasi avižinio apkepo receptu, kuris užtikrins saldžius, tačiau taip pat sveikus pusryčius, puikiai tinkančius savaitgaliui.
Avižinio apkepo receptas, kuriam abejingų neliks
Reikės: 2 puodelių avižų, arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos ir maltos vanilės, 2 kiaušinių, puodelio pieno, 3 arbatinių šaukštų klevų sirupo.
Visus turimus produktus sudėkite į trintuvą ir suplakite iki vientisos masės. Ją supilkite į kepimo popieriumi ištiestą gilią skardą, pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite 20–25 minutes, kol gražiai apskrus. Tuomet apkepą išimkite, sudėkite į lėkštes ir ragaukite.
„Norint, jog avižinis apkepas būtų dar skanesnis, jį siūlyčiau patiekti su graikišku jogurtu, pagardintu pasirinktomis trintomis uogomis. Taip pat išties nustebinti gali ant viršaus užteptas riešutų sviestas kartu su uogiene. Šis avižinis apkepas yra atviras pačioms netikėčiausioms kulinarinėms idėjoms ir eksperimentams, tačiau vienas jo bruožas yra nepakeičiamas - tai nuostabus skonis, kuris sužavėjo viso pasaulio smaližius“, – šypsosi B. Baratinskaitė.