Sėlenos – tai luobelės, kurios lieka sumalus grūdus, nesuvirškinamas išorinis kviečių ar kitų grūdų apvalkalas. Anksčiau malant grūdus didžioji sėlenų dalis būdavo išmetama, kol 7-ąjame praėjusio amžiaus dešimtmetį britų gydytojas Dennis p. Burkitt paskelbė keletą mokslinių pranešimų, kuriuose teigė, kad sėlenos ir kitos skaidulos gali apsaugoti nuo širdies priepuolių, žarnyno sutrikimų, storosios žarnos, prostatos ir gimdos vėžio.
Šiandien dietologai sutinka, kad sėlenos – tai itin vertingas mums būtinos ląstelienos šaltinis. Jos stimuliuoja ir valo virškinimo sistemą, padeda be didelių pastangų sumažinti svorį ir pagražinti odą.
Kokiomis dar savybėmis pasižymi sėlenos ir kodėl jas vertėtų įtraukti į savo racioną?
Sėlenų privalumai
Sėlenų trūkumai
Gaila, tačiau universalių priemonių nėra, todėl net ir toks vertinamas dalykas kaip sėlenos tinka ne visiems. Jos turi savų trūkumų:
Skirtingos sėlenų rūšys
Pagal grūdus išskiriamos kelios sėmenų rūšys. Parduotuvių lentynose galima rasti ryžių, miežių, rugių, grikių, kukurūzų ir kviečių sėlenų. Pagal tai, kaip grūdai sumalami, sėlenos gali būti stambaus arba smulkaus malimo.
Kaip išsirinkti ir saugoti
Nežinote, kaip turi atrodyti geros ir tinkamos naudoti sėlenos? Jeigu sėlenų turite namie ir senokai jų nenaudojote, visų pirma jas pauostykite ir apžiūrėkite ar nėra įsimetusio pelėsio. Antra – paragaukite, ar jos tinkamos valgyti. Ir atkreipkite dėmesį į spalvą – ji turėtų būti pilkai ruda.
Jei sėlenų ieškote parduotuvėje, greičiausiai jos bus supakuotos taip, kad nė vieno iš minėtų kriterijų patikrinti negalėsite. Susiraskite produkto galiojimo datą – jeigu ji nepasenusi, sėlenas galite drąsiai naudoti.
Turėkite omenyje, kad sėlenas reikėtų laikyti sausoje ir gerai vėdinamoje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Kad neįsimestų kandys, geriausia nupirktą produktą perpilti į stiklinį indą ir sandariai uždaryti.
Kaip vartoti
Sėlenų vartojimo taisyklės yra labai nesudėtingos.
Receptai
Košė su sėlenomis. Į savo mėgstamą grūdų košę įberkite 2–3 šaukštus sėlenų. Užpilkite reikiamą kiekį vandens ir palaikykite termose, kol išbrinks. Taip papildysite košę maistinėmis skaidulomis, mineralinėmis medžiagomis ir vitaminais.
Sėlenos su burokėliais. Jums reikės 1 virto burokėlio, šaukšto alyvuogių aliejaus, stiklinės rugių sėlenų. Sutarkuokite burokėlį, įpilkite truputį aliejaus ir sumaišykite su sėlenomis. Palaukite 10–15 min., kol sėlenos išbrinks, ir patiekite.
Vaisių ir sėlenų kokteiliai. Jums reikės 100 ml jogurto, 100 ml pieno, 1 banano, braškių, juodųjų serbentų, mėlynių ar kitų uogų, 2 valgomųjų šaukštų sėlenų, šaukštelio medaus. Užpilkite sėlenas jogurtu ir pienu, išmaišykite ir palikite 10–15 min. išbrinkti. Tuomet išplakite su likusiomis sudedamosiomis dalimis.
Jei be perstojo rėktum 8 metus, 7 mėnesius ir 6 dienas, tai pagamintum pakankamai energijos užvirinti vandenį vienam kavos puodeliui
Kitas faktas
Komentarai (2)