Vaisiai ir daržovės, kurių minkštimas yra šviesios spalvos, veiksmingai sumažina insulto tikimybę,- tokias išvadas pateikė Olandijos mokslininkai. Anot jų, vos 25 gramai tokio maisto kiekvieną dieną gali 9 procentai sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Olandijos mokslininkų atliktame tyrime dalyvavo 20 000 savanorių nuo 20 iki 65 metų. Visi tiriamieji buvo suskirstyti į keturias grupes (žalia, geltona/oranžinė, raudona/vyšninė ir balta) priklausomai nuo to, kokius vaisius ir daržoves jie valgė. Per 10 tyrimo metų 233 tyrimo dalyviai patyrė insultą. Toje grupėje, kurioje buvo vartojami šviesios spalvos (balti, kreminiai ir t.t.) vaisiais ir daržovės, insulto atvejai buvo rečiausi.
“Kitų spalvų (raudonų, žalių, oranžinių, geltonų) vaisių ir daržovių valgymas neturėjo nieko bendro su insultu, tai reiškia, kad jie nei padidina, nei pamažina insulto tikimybę” – teigia tyrimo vadovė Linda Greip iš Wageningeno universiteto.
Pasak olandų mosklininkų, norint apsisaugoti nuo insulto, patartina valgyti šiuos produktus: obuolius, kriaušes, bananus, žiedinius kopūstus, cikorijas, agurkus, grybus, bei gerti jau minėtų vaisių sultis.
Jeigu skauda gerklę, smulkiai supjaustykite svogūną ir užpilkite cukrumi. Po kelių valandų perkoškite ir gerkite po šaukštelį. Citrinos sultys, pasaldintos medumi,- geriausias vaistas užkimus.
Kitas faktas
Komentarai (2)