Manote, kad servelatas – tai rinktinė mėsa? Jūs labai klystate! Mėsos šiame produkte yra mažiausiai. O pavojų sveikatai – kur kas daugiau. Gydytojai ir mokslininkai teigia, kad į galimų pavojų sąrašą galima įrašyti net ir senatvinę silpnaprotystę ir infarktą.
Manoma, kad servelato gamybos receptas buvo išrastas Šveicarijoje, dar XVI amžiuje. Seniau mėsininkai į faršą dėdavo kiaulės smegenų, todėl produktą pradėjo vadinti cerebellum (“smegenys”). Servelatas buvo gaminamas iš kiaulienos ir jautienos (mažesnė dalis). Įdėjus prieskonių, viskas buvo gerai sumaišoma, tuomet kemšama į žarnas ir vytinama. Pagal tarybinius standartus, servelate turėtų būti 50% riebios kiaulienos, 25% kiaulienos, 25% jautienos, druska ir pipirai. Šiais laikais šių standartų beveik nesilaikoma, todėl, pagal taisykles mėsos į dešras dėti net nėra būtina.
3 servelate esantys komponentai, kurie pavojingi sveikatai
-
Servelate yra virš 75% riebalų. Gyvulinės kilmės riebalai skirtingai nuo augalinės - sveikatai kenksmingi tuo, kad formuoja mažo tankio lipoproteinus - pagrindinius aterosklerozės ir trombų atsiradimo kaltininkus.
-
Servelate yra daug cheminių junginių, taip vadinamų nitratų ir nitritų, suteikiančių produktui gražią spalvą. Natrio nitritas maisto pramonėje žymimas kodu E250 ir, be savybės išsaugoti spalvą, dar naudojamas botulizmo bakterijos vystymosi slopinimui . Natrio nitritas, patekęs į organizmą, jungiasi su kraujo baltymais ir formuoja taip vadinamus nitrozaminus. Šie kancerogenai sukelia žarnyno vėžį ir suardo galvos smegenų kraujagyslių mielino apvalkalą, ardo gemoencelofatinį apsauginį smegenų barjerą ir iššaukia Alzhaimerio ligą.
-
100-e gramų servelato yra dviguba druskos paros norma, beveik 2 arbatiniai šaukšteliai. Druskos perte klius skatina skysčių užsilaikymą organizme, viršsvorį, tinimą ir padidintą kraujo spaudimą.
Komentarai (1)