Džiovinimas – vienas paprasčiausių ir veiksmingiausių konservavimo būdų. Tačiau norint šiuo būdu išsaugoti miško grybų skonines ir maistines savybes, reikėtų nepamiršti kelių svarbių taisyklių. Kokiu būdu ir kaip teisingai paruošti grybus žiemai atsako prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Džiovinti ar marinuoti?
Džiovinti tinka įvairūs miške randami grybai. Ypač dažnai šiuo būdu apdorojami baravykai, raudonviršiai, lepšiai, kurie vėliau naudojami sriuboms, padažams ir troškiniams gardinti. Tačiau džiovinant kitus grybus, jie gali ir pajuoduoti.
„Kazlėkų, šilbaravykių, kelmučių mėgėjams vertėtų žinoti, kad džiovinant – jie pajuoduos. Nors taps ne tokie išvaizdūs kaip švieži, jie vis tiek gerai išlaikys savo skonį ir aromatą, todėl puikiai tiks įvairiems patiekalams. Nerekomenduočiau džiovinti voveraičių, nes išdžiovinus jos taps beskonės. Norėdami ilgiau jomis gardžiuotis, verčiau marinuokite“, – pataria V. Juodkazienė.
Paruoškite džiovinimui
Norint gerai paruošti grybus džiovinimui, pirmiausia reikėtų patikrinti, ar šie nesukirmiję, patrumpinti jų kotelius, nuvalyti nešvarumus ir gerai nusausinti.
„Grybų, kuriuos planuojate džiovinti, patarčiau ilgai nelaikyti po vandeniu. Vietoje stiprios vandens srovės verčiau rinkitės drėgną šluostę, su kuria galėsite kruopščiai nuvalyti miško gėrybes. Taip grybai neišbrinks ir išsaugos daugiau naudingųjų savybių“, – sako maisto ekspertė.
Naudokite specialią džiovyklę
Grybų džiovinimas kai kam gali pasirodyti nelengvas procesas, todėl į pagalbą verta pasitelkti šiuolaikines priemones. Grybų džiovinimui ypač praverčia tunelinės džiovyklės. Jose grybai dedami ant dėkliukų su tinkliniu dugnu, virš kurių pučiamas šiltas ar karštas oras.
„Ruošdami grybus žiemai specialiose džiovyklėse sutaupysite nemažai laiko. Nors šie prietaisai yra įvairių dydžių, į standartinę džiovyklę galima sudėti 7–8 kilogramus grybų. Be to, ja žiemai galėsite paruošti ir kitas gamtos gėrybes – uogas, vaisius ar įvairias vaistažoles“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Džiovinimui tiks ir orkaitė
Kitas būdas, kuriam nereikės jokių ypatingų prietaisų – džiovinimas orkaitėje. Paprasčiausiai supjaustykite grybus plonais griežinėliais, išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir dėkite į orkaitę.
„Norėdami gerai paruošti grybus žiemai, įkaitinkite orkaitę iki 40 laipsnių ir džiovinkite apie dvi valandas. Tada juos apverskite ir palikite dar tiek pat laiko. Vėliau padidinkite temperatūrą iki 60 laipsnių ir džiovinkite dar apie valandą. Labai svarbu išlaikyti tokią temperatūrą, nes didesniame karštyje grybai ima juoduoti. Visą laiką laikykite šiek tiek praviras orkaitės dureles“, – pataria V. Juodkazienė.
Pasak V. Juodkazienės, gerai ir kokybiškai sudžiūvę grybai bus švelnios tekstūros, šiek tiek sulinks paspaudus, bet nesutrupės.
Kaip laikyti džiovintus grybus?
Džiovintus grybus reikėtų laikyti sandariai uždarytuose tamsaus stiklo induose, maždaug 10–12 laipsnių temperatūroje. Galima laikyti ir polietileniniuose maišeliuose, tačiau juos reikėtų padėti ypač sausoje ir tamsioje patalpoje.
„Džiovintų grybų nelaikykite per ilgai. Jie maistines savybes geriausiai išlaiko 1–2 metus, o vėliau po truputį praranda savo skonines savybes ir aromatą“, – rekomenduoja V. Juodkazienė.
Lietuvoje iš tūkstančio gyventojų nuo gripo pasiskiepija vidutiniškai 30 asmenų, Latvijoje - 65, Estijoje – 52 asmenys. Tuo tarpu JAV tūkstančiui gyventojų tenka net 250 pasiskiepijusių, Europoje vidutiniškai – 177.
Kitas faktas
Komentarai