Naudinga žinoti: arbūzai

Naudinga žinoti: arbūzai

Arbūzai – daugelio iš mūsų mėgstamas skanėstas. Ar žinote, kuo jis naudingas mūsų organizmui, kaip jį išsirinkti ir su kuo valgyti?
 
Vaisiai (o jei dar tiksliau – uogos) turi daug ląstelienos. Nors naudingųjų medžiagų gausa nepasižymi, tačiau jos įsisavinamos labai gerai. 80 % arbūzų masės sudaro vanduo, todėl jie labai gerai malšina troškulį, švelniai valo tulžies pūslės ir inkstų latakus. Vis dėlto net ir skysčių perteklius mūsų organizmui nebus į naudą: jeigu padauginsite arbūzų, apkrausite širdį, kraujagysles ir inkstus.
 
Su kuo galima valgyti arbūzus
 
Arbūzai nelabai „draugiški“, todėl geriausia juos valgyti vienus, su niekuo nemaišyti. Padarykite dviejų valandų pertrauką, ir tada valgykite viską, ką norite. Na, o jei vis tiek ketinate derinti su kitais produktais, rinkitės agurkus ir žalumynus – tokios lengvos ir gaivios salotos ypač pravers vasarą, per karščius.
 
Kaip išsirinkti
 
Prinokęs arbūzas sveria mažiau, negu atrodo. Rinkitės vidutinio dydžio – mažiausi greičiausiai bus neprinokę, o didžiausiuose gali būti nitratų. Kad arbūzas prinokęs, galima nustatyti ir iš sausos „uodegytės“, kontrastingų juostų, kietos žievelės ir geltonų dėmių ant šonų.
 
Atsargiai – arbūzai
 
Neverta skubėti pirkti perpjautų arbūzų (didelė tikimybė, kad į jūsų organizmą pateks žarnyno lazdelių). Kitas pavojus – jūsų pirkinyje gali būti nitratų. Patikrinkite: jei minkštimo spalva ryškiai raudona ir su violetiniu atspalviu, o skaidulos ne baltos, bet geltonos, pjūvis idealiai lygus – tokį arbūzą geriau palikti. Na, o jeigu arbūzą jau išsirinkote ir nusipirkote, galite atlikti namuose dar ir papildomą testą: sutrinkite vandenyje šiek tiek minkštimo. Jei pirkinys geras, vanduo tiesiog šiek tiek susidrums. Jeigu gi jis tapo rausvas arba raudonas, vaisiaus geriau nevalgyti.

Komentarai (2)

Arturas 2021-07-03 21:56
Apsispreskit rasidami straipsnius. Vieni raso blogai arbuzas, vien cukrus, kiti kad tai naudingas produktas. Tai kaip istikruju yra
pensininkas 2013-09-09 14:28
Paskaičius, prisiklausius,net gydytojų rekomendacijų pasimetu. To negalima,,šito negalima,praktiškai nieko negalima ,ten nitratai,ten riebalai. Skaitau visko galima ir netgi reikia tik su saiku .

Ar žinote, kad...

Jeigu skauda gerklę, smulkiai supjaustykite svogūną ir užpilkite cukrumi. Po kelių valandų perkoškite ir gerkite po šaukštelį. Citrinos sultys, pasaldintos medumi,- geriausias vaistas užkimus.

Kitas faktas