Kovai su nuovargiu Vaida Kurpienė rekomenduoja TOP10 maisto produktų

Partnerio turinys
Šis turinys inicijuotas projekto partnerio
Kovai su nuovargiu Vaida Kurpienė rekomenduoja TOP10 maisto produktų

Mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurpienė tikina, kad pirmiausia svarbu suprasti vitamino D įtaką mūsų tiek fizinei, tiek emocinei sveikatai, o vėliau imtis priemonių, padėsiančių išvengti šios svarbios medžiagos stygiaus mūsų organizme. 

 

„Vitaminas D yra nepamainomas norint turėti tvirtą imunitetą. Taip pat jis padeda kūnui pasisavinti kalcį ir fosforą, o esant šių medžiagų trūkumui ilgainiui gresia kaulų retėjimas“, – teigia specialistė.

 

Taip pat vitaminas D padeda palaikyti normalią kaulų, dantų būklę, normalią raumenų funkciją ir kalio koncentraciją kraujyje. 

 

V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad itin jautriai į vitamino D trūkumą reaguoja kūdikiai, maži vaikai, sparčiai augantys paaugliai, nėščios moterys ir vyresnio amžiaus žmonės. „Vis dėlto, nepaisant įvardintų rizikos grupių, jauni, darbingo amžiaus, sveiki žmonės taip pat dažnai jaučia vitamino D trūkumo pasekmes“, – sako ji. 

 

TOP10 maisto produktų

 

Vitaminą D sudaro dvi jo formos: vitaminas D2 (ergocalciferolis) ir D3 (cholekalciferolis). D2 vitaminą gauname iš augalinės kilmės produktų, o vitaminą D3 – daugiausiai iš gyvulinės kilmės produktų. 

 

„Yra trys būdai, aprūpinti organizmą vitaminu D: ultravioletiniai spinduliai, papildai ir maistas“, – sako mitybos specialistė ir dalinasi pastarųjų sąrašu: TOP 10 maisto produktų, kuriuose galima rasti itin didelį kiekį vitamino D. Šio vitamino norma dažniausiai matuojama tarptautiniais vienetais, žymimais TV. 

 

 

  1. Sūdyta Altanto silkė (100 g. šio produkto turi 1628 TV. Norint gauti vitamino D paros normą t.y. 600 TV, šio produkto per dieną reikėtų suvalgyti 37 g., o štai marinuota Atlanto silkė vitamino D turi perpus mažiau: 680 TV);

 

  1. Lašiša (100 g. šios konservuotos žuvies (apie šviežią nėra duomenų) turi 624 TV. Norint gauti vitamino D paros normą t.y. 600 TV, šio produkto per dieną reikėtų suvalgyti 96 g.);

 

  1. Vaivorykštinis upėtakis (100 g. šios garintos žuvies turi 604 TV. Norint gauti vitamino D paros normą t.y. 600 TV, šio produkto per dieną reikėtų suvalgyti 99 g.);

 

  1. Šviežias otas (100 g. šio produkto turi 600 TV. Norint gauti vitamino D paros normą: 600 TV, šio produkto per dieną reikėtų suvalgyti 96 g.);

 

  1. Šviežias šamas (100 g. šio produkto turi 500 TV. Norint gauti vitamino D paros normą t.y. 600 TV, šio produkto per dieną reikėtų suvalgyti 120 g.);

 

  1. Šviežia skumbrė (100 g. šio produkto turi 360 TV. Norint gauti vitamino D paros normą t.y. 600 TV, šio produkto per dieną reikėtų suvalgyti 167 g., tačiau toks kiekis riebios žuvies daug kam gali būti per didelis);

 

  1. Austrės (100 g. šio produkto turi 320 TV. Norint gauti vitamino D paros normą t.y. 600 TV, šio produkto per dieną reikėtų suvalgyti 188 g., kas, pasak Vaidos Kurpienės, sunkiai įgyvendinama tiek dėl kiekio, tiek dėl Lietuvos gyventojų mitybos įpročių);

 

  1. Kiaušinio trynys (100 g. šio produkto turi 107 TV. Norint gauti vitamino D paros normą t.y. 600 TV, šio produkto per dieną reikėtų suvalgyti 561 g., tačiau ar įmanoma per diena įveikti 15 kiaušinių?). 

 

  1. Sojos pienas (be priedų) (100 g. šio produkto turi 49 TV. Norint gauti vitamino D paros normą: 600 TV, šio produkto per dieną reikėtų suvartoti 1224 g., tačiau, vėlgi, toks produkto kiekis yra per didelis ir nerekomenduojamas);

 

  1. Pienas (3,2 proc. riebumo) (100 g. šio produkto turi 40 TV. Norint gauti vitamino D paros normą: 600 TV, šio produkto per dieną reikėtų suvartoti 1500 g., kas taip pat sunkiai įveikiama). 

 

Kada maisto nepakanka

 

Su maistu galime gauti tik 10–20 proc. reikalingo vitamino D kiekio ir net stengiantis laikytis subalansuotos mitybos, vasarą kuo daugiau praleisti laiko gryname ore, to ne visada pakanka, kad aprūpintume organizmą šiuo vitaminu. 

 

„Visgi, tiesa tokia, kad pakankamo vitamino D kiekio iš maisto susirinkti negalime, todėl vienas paprasčiausių ir patikimiausių būdų pasirūpinti šio vitamino atsargomis – maisto papildai, kurių pasirinkimas ir įvairovė ilgainiui vis didėja“ – patarimais dalinasi Vaida Kurpienė. 

 

Vitamino D maisto papildų galime rasti įvairiais pavidalais, kaip skystis, lašiukai, tabletės ir naujai atsiradusios formos: kramtomosios kapsulės bei purškalas, skirta vaikams

 

 

Kramtomosios vaisių skonio vitamino D tabletės, „LIVE WELL“ produktų linijoje yra skirtos vaikams nuo 12 metų ir suaugusiems, kadangi jos išsiskiria didesne vitamino dozė, o purškiamas, braškių skonio vitaminas D labiau priimtinas vakams (nuo 3 metų amžiaus), tačiau yra tinkamas vartoti ir visiems šeimos nariams. Be to,  purškalas yra rekomenduojamas žmonėms, turintiems virškinamojo trakto ar žarnyno problemų.

 

Svarbu prisiminti, kad maisto papildai negali atstoti ar pakeisti pilnavertės mitybos, todėl geriausias derinys, norint turėti tvirtą imunitetą ir jaustis darbingiems bei žvaliems: subalansuota mityba, maisto papildai ir aktyvus laisvalaikis gryname ore.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Lietuvoje kasmet užregistruojama per 100.000 sezoninio gripo atvejų.

Kitas faktas