Kartais laikydamiesi dietų mes atsisakome kai kurių labai naudingų produktų, manydami, kad jie „storina“. Vieni iš tokių – kruopos. Jos turi daug ląstelienos, valančios virškinamąjį traktą ir reguliuojančios jo veiklą, padedančio sumažinti cholesterolio lygį ir sulieknėti.
Tiesa, kad kruopos iš tiesų būtų naudingos ir padėtų lieknėti, o ne storintų, jas reikia tinkamai paruošti. Reikėtų valgyti tik pilno grūdo, neskaldytų grūdų košes.
Ryžiai. Aktyviai šalina iš organizmo druskas ir skysčių perteklių, yra labai naudingi sergantiems įvairiomis virškinamojo trakto ligomis. Didžiausia naudingųjų medžiagų koncentracija pasižymi rudieji ryžiai. Antrąją vietą užima plikyti (jie išsiskiria šviesiai gelsva spalva), trečiąją – balti šlifuoti ryžiai. Galima įsigyti ir juodųjų (laukinių) – jų maistinė vertė pati didžiausia, tačiau įsigyti jų mūsų parduotuvėse keblu.
Grikiai. Grikiuose esantys baltymai beveik nesiskiria nuo gyvulinės kilmės baltymų, todėl šis produktas gali atstoti mėsą. Jis taip pat šalina skysčių perteklių, virškinamas lėčiau nei kitos kruopos, todėl ilgam suteikia sotumo jausmą.
Perlinės kruopos. Iš esmės tai – miežiai. Turi labai daug vitaminų ir mineralinių medžiagų. Lyginant su kitomis kruopomis, perlines tenka gaminti ilgiau, tačiau tinkamai paruošus, skonis gali būti nuostabus.
Kvietinės kruopos. Neleidžia ant kraujagyslių sienelių nusėsti cholesterolio plokštelėms, šalina iš organizmo šlakus ir toksinus, padeda greičiau atsikratyti riebalų. Galima nedideliais kiekiais pagardinti pienu, grietinėle, jogurtu, varške arba brinza, taip pat medumi, erškėtuogių sirupu. Dar vienas naudingas priedas – džiovinti vaisiai (smulkintos razinos, juodosios slyvos, datulės, abrikosai). Jie turi daug naudingų mikroelementų, stimuliuoja virškinamojo trakto veiklą ir neleidžia užkietėti viduriams.
Komentarai