Kam reikėtų teikti pirmenybę: parduotuvėje pirktam pienui ar vis dėlto natūraliam?
Naminis pienas gali būti labai pavojingas sveikatai. Kodėl? Visų pirma – dėl nesterilių jo laikymo sąlygų. Mikrobai tokiais atvejais jaučiasi kuo puikiausiai ir pradeda labai greitai daugintis. Jeigu nenorite tapti žarnyno infekcijos auka, pieną virinti privaloma, tačiau yra vienas didelis trūkumas – dėl to žūsta nemaža dalis naudingųjų medžiagų.
Pasterizuotas ir sterilizuotas pienas iš tiesų turi mažiau vitaminų, tačiau jame vis tiek lieka daug baltymų, kalcio ir kitų mikroelementų. Šiandien populiariausias pieno apdirbimo būdas – kai pienas per dvi sekundes įkaitinamas iki 135 laipsnių ir iš karto atšaldomas. Specialistai yra įsitikinę, kad kad tai pats geriausias pieno apdorojimo metodas, leidžiantis išsaugoti didžiąją dalį jo naudingųjų medžiagų.
Ar tiesa, kad ožkų pienas yra daug sveikesnis už karvių pieną?
Ožkų pienas turi savų privalumų ir trūkumų. Jis skiriasi nuo karvių pieno baltymų ir riebalų sudėtimi. Riebalai iš ožkų pieno įsisavinami kiek lengviau. Kadangi baltymų struktūra yra kitokia, rečiau pasireiškia alerginės reakcijos.
Ožkų pienas turi daugiau kalcio, tačiau geležies ir folio rūgšties jame yra labai nedaug, todėl per daug šiuo produktu besižavintiems žmonėms ilgainiui gali išsivystyti anemija (ypač jeigu kalbame apie mažus vaikus, kuriems tėveliai, pasiklausę aplinkinių nuomonės, karvių pieną pakeičia ožkų). Be to, reikia atminti, kad ožkos yra imlios ligai, vadinamai brucelioze, tad pieno virinimas yra privalomas.
Kaip reikia gerti pieną?
Teisingiau būtų sakyti, kad pienas yra ne gėrimas, o vis dėlto maistas. Nėra teisinga manyti, kad jo paskirtis – numalšinti mūsų troškulį.
Komentarai (1)