Valgydamas žmogus ne tik patenkina savo fiziologinį poreikį, bet ir patiria malonumą. Šį kartą siūlome susipažinti su įdomiausiais su maistu susijusiais faktais.
-
7 % amerikiečių kasdien valgo restoranuose „McDonald’s“.
-
1995 metais japonai pirmą kartą per visą istoriją suvartojo daugiau mėsos negu ryžių.
-
Anglai kavą su pienu vadina „balta kava“.
-
Obuolių degtinė vadinama kalvadosu.
-
Šarlis de Golis, kalbėdamas apie Prancūziją, yra pasakęs: „Kaip galima valdyti šalį, kurioje yra 246 sūrio rūšys?“
-
„Fanta“ – trečias pasaulyje pagal populiarumą nealkoholinis gėrimas (pirmas vietas pasidalina „Pepsi“ ir „Coca Cola“).
-
Tie žmonės, kurie geria kavą, mylisi daug dažniau ir patiria daugiau malonumo, negu tie, kurie jos negeria.
-
Senovės Graikijoje vynas visada buvo skiedžiamas jūros vandeniu.
-
Pasaulyje kasmet surenkama apie 200 000 tonų voveraičių. Tarptautinėje rinkoje vienas šio produkto kilogramas kainuoja apie 8 dolerius.
-
Paprastai prie žuvies patiekiamas baltas vynas, o prie mėsos – raudonas. Vienintelė išimtis yra tunas – jis valgomas su raudonu vynu.
-
Majonezą XVIII amžiuje išrado prancūzų pulkininkas.
-
Liudviko XIV karaliavimo laikais (1638–1715) dvare buvo neįtikėtinai populiarios šparaginės pupelės.
-
Daugiau kaip 40 % užauginamų migdolų sunaudojami šokoladui gaminti.
-
Pirmas tikras restoranas buvo atidarytas Paryžiuje 1764 metais. Restorano šeimininkas per naktis pardavinėdavo savo patiekalus.
-
Pasaulyje yra daugiau kaip 20 000 vyno rūšių.
-
Norvegų virtuvės patiekalas – alaus sriuba – vadinamas „elebrod“.
-
Vynuogės mikrobangų krosnelėje sprogsta.
-
Italų liaudies išmintis sako, kad salotas turi gaminti keturi virėjai: šykštus, filosofas, švaistūnas ir menininkas. Šykštuolis turi įpilti acto, filosofas – įberti druskos, švaistūnas – užpilti aliejaus, o menininkas – viską išmaišyti.
-
Raudonos arba rožinės spalvos greipfrutuose vitamino C yra daugiau negu įprastuose (geltonos spalvos).
-
Kai kur Kinijoje vietoje cukraus į arbatą beriama druskos.
-
Kai Aleksandras Makedonietis į Graikiją iš savo kelionės Indijoje parsivežė cukranendrių cukraus, šis produktas iš karto gavo „indiškos druskos“ pravardę.
-
Virintame vandenyje šampanas atvėsta greičiau negu įprastame.
-
Net 96 % agurko sudaro vanduo.
-
Kasmet pasaulyje suvartojama apie 567 milijardus vištų kiaušinių.
-
Pagrindinis Taičio pajamų šaltinis – turizmas ir alaus gamyba.
-
Žaliojoje arbatoje vitamino C yra 50 % daugiau negu juodojoje.
-
Citrinos su plona žievele yra sotesnės už citrinas su stora žievele.
-
XVII amžiuje Turkijoje buvo draudžiama gerti kavą. Prasikaltusiųjų laukė bausmė.
-
Rokfordo sūriui naudojamas avių pienas.
-
Kasdien Didžiojoje Britanijoje išgeriama 185 milijonai puodelių arbatos.
-
Majai valgydavo jūrų kiaulyčių mėsą.
-
Per savo gyvenimą žmogus suvalgo maždaug 40 tonų maisto.
-
Kasmet pagaminama daugiau kaip 110 milijonų tonų cukraus: 60 % jo išgaunama iš cukranendrių, o 40 % – iš cukrinių runkelių.
Komentarai (2)