Kiaušinius maistui žmonės vartoja jau tūkstančius metų – jų rasime ir kone kiekvieno lietuvio šaldytuve. Šio produkto reikšmė dar labiau sustiprėja artėjant Velykų šventei, kurios atributas yra būtent kiaušinis. Nors daugelis su džiaugsmu lenktyniauja margučių varžybose, dalis žmonių kiaušinių net nepaliečia. Gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė pasakoja apie kiaušinių žmogaus organizmui sukeliamas reakcijas, kas turėtų jų vengti ir kodėl.
Dažniausiai kamuoja mažuosius
Alergija kiaušiniams – viena dažniausiai pasitaikančių maisto alergijų kūdikiams ir mažiems vaikams. Pasak alerginių ligų diagnostikoje bei gydyme besispecializuojančios klinikos „Allergomedica“ gydytojos alergologės ir klinikinės imunologės Gintarės Paulikaitės, ar vaikas yra įsijautrinęs šiam alergenui paaiškėja per kelias valandas po kontakto – kiaušinio baltymas dažniausiai sukelia greito tipo alergines reakcijas.
Gydytoja pasakoja, jog alergija kiaušiniams pasireiškia odos ar virškinamojo trakto sutrikimais. Kai kurie, stipriai įsijautrinę žmonės, įkvėpę ar suvalgę kiaušinio alergenų gali jausti ir kvėpavimo takų veiklos sutrikimus.
„Apie 90 proc. vaikų alergija kiaušinio baltymui pasireiškia pablogėjusia odos būkle – dilgėlinei būdingomis niežtinčiomis pūkšlėmis arba egzematoidiniu bėrimu, kuomet oda tampa paraudusi, šiurkšti, su įskilimais, niežti. Apie 40-50 proc. įsijautrinusių lydi virškinamojo trakto sutrikimai: viduriavimas, pykinimas, pilvo skausmas. Stipriai įsijautrinusiems žmonėms gali paūmėti ir bronchinės astmos simptomai ar pasireikšti anafilaksija“, – apie simptomus kalba G. Paulikaitė.
Pastaroji, pasak gydytojos, gali būti netgi pavojinga gyvybei, nes vienu metu gali pažeisti iki kelių ar daugiau odos, kvėpavimo, virškinimo, širdies ar kraujagyslių organų sistemų. Medikė akcentuoja, kad nors anafilaksinės kiaušinių sukeltos reakcijos nėra labai dažnos, jos yra žymiai sunkesnės sergant astma, todėl į tai numoti ranka nederėtų.
Gali būti išaugama
Nors įsijautrinimo šiam populiariam produktui simptomai yra itin nemalonūs, alergologė G. Paulikaitė pastebi, jog pasveikti jauname amžiuje prognozė yra gera – alergija praeina 50 proc. vaikų iki trejų metų amžiaus ir 66 proc. iki penkerių metų. Priklausomai nuo įsijautrinimo tipo, pacientui paskyrus atitinkamą gydymą galima išvengti alergijos pasikartojimų ateityje.
„Patvirtinus įsijautrinimą kiaušiniui ir esant su tuo susijusiems simptomams rekomenduojama griežta dieta be kiaušinių. Jei pacientui anksčiau yra pasireiškę sunkių greito tipo alerginių reakcijų suvalgius kiaušinių ar jų produktų, taip pat išrašomas adrenalino autoinjektorius ir pacientas apmokomas, kaip elgtis, jeigu atsitiktinai bus suvalgytas kiaušinis“, – teigia G. Paulikaitė.
Ji taip pat pastebi, jog alerginių ligų „išaugimas“ paprastai siejamas su ilgainiui išsivysčiusia tolerancija alergenui. Be to, vaikų imuninė sistema sparčiai keičiasi ir formuojasi, todėl tam tikri maisto alergenai – kiaušinis, karvės pienas ar žemės riešutai – paaugus nebesukelia neigiamo poveikio.
Vis dėlto, mokslinių tyrimų duomenimis, alergija kiaušiniams gali lemti įsijautrinimą ir kitiems alergenams vyresniame amžiuje. Vaikai, įsijautrinę kiaušiniams turi didesnę tikimybę ateityje įsijautrinti kitiems maisto alergenams, pvz. žemės riešutams, ar sirgti alerginiu rinitu bei bronchine astma.
Alergenas „nukenksminamas“ aukštoje temperatūroje
Gali skambėti kiek neįprastai, kad virtą arba keptą kiaušinį žmogus toleruoja, o štai žalias gali sukelti alerginius sutrikimus. Pasak alergologės G. Paulikaitės, tam, kad iš savo valgiaraščio nereikėtų visiškai išbraukti kiaušinių, pasitelkus šiuolaikinius molekulinių alergijų tyrimus, galima išsiaiškinti, kokiam baltymui žmogus turi įsijautrinimą.
Čia gydytoja išskiria dvi sąvokas – termostabilus ir termolabilus baltymas. Jeigu žmogus įsijautrinęs pirmajam – termostabiliam baltymui, tikėtina, jis jaus alergijos simptomus valgydamas tiek žalią, tiek keptą, tiek virtą kiaušinį. Jeigu alergija pasireiškia antrajam – termolabiliam baltymui, išskirtinai šiam baltymui įsijautrinusiam žmogui galima valgyti termiškai apdorotą (keptą, virtą) kiaušinį, bet reikėtų vengti žalio.
„Jei alergijos simptomai žmogaus nekamuoja valgant aukštoje temperatūroje apdorotus baltymus, galima drąsiai skanauti įvairius kepinius iš kiaušinių ar gardžiuotis tradiciniu omletu pusryčiams. Svarbu išsiaiškinti tikslią alergijos sukėlimo priežastį ir laikytis specialistų rekomendacijų, kaip vartoti tam tikrus maisto produktus“, – sako „Allergomedica“ klinikos gydytoja.
Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus
Kitas faktas
Komentarai