Parduotuvių lentynose vis daugiau įvairiausių sojos produktų, o ir sveikai besimaitinantys dažnai išdidžiai pareiškia įprastus maisto produktus iškeitę į soją. Toks maistas yra itin išgirtas: sveikas, turintis mažai riebalų, padedantis išvengti širdies ligų ir praturtintas kitomis gerosiomis savybėmis. Vis dėlto dažnai pasiduodama aplinkinių įtikinėjimams ir net nepasidomima, kas visgi yra ta soja ir ar ji išties tokia naudinga mūsų sveikatai?
„Sojų produktai – tai iš sojų pupelių gaminami įvairūs gaminiai, kaip sviestas, margarinas, miltai, pasta, padažas, taip pat iš sojų ir spaudžiamas aliejus. Išspaudos, likusios iš sojų pupelių išspaudus aliejų, pasilieka be riebalų, todėl taip vadinamuose sojų baltymų koncentratuose ir izoliatuose baltymų kiekis padidėja net iki 90 procentų. Šios naudojamos pienui, varškei, sūriui, grietinėlei, padažams, jogurtams, ledams, sojų kepsniams, paplotėliams, faršui, lakštiniams ir kitiems produktams gaminti.
Sojos tarp kitų produktų pirmauja pagal savo baltymų ir riebalų kiekį. Vidutiniškai 100 g. sojų yra 17-26 g. riebalų, 38 g. baltymų ir 26 g. angliavandenių“, – apie sojas ir jų produktus pasakoja sveikos gyvensenos konsultantė Vidmantė Šliužaitė.
Sojos produktai nėra pranašesni už kitus augalinius produktus
Vis dėlto sojos produktai už kitus augalinius maisto produktus nėra pranašesni. Specialistės teigimu, visi kokybiški, tinkamai apdoroti ir saikingai vartojami augaliniai produktai yra naudingi mūsų organizmui. Visgi, kalbant apie skirtumus, soja iš kitų produktų išsiskiria dideliu lengvai pasisavinamu baltymų kiekiu. Nors negalime teigti, kad sojos produktai pranašesni už įprastus, naudingų savybių jose taip pat apstu:
JAV specialistai teigia, kad gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė – jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau, negu iki šiol teigta.
Kitas faktas
Komentarai (1)