Ne paslaptis, kad suvalgius riebaus, sunkiai virškinamo maisto, virškinamasis traktas apsunksta ir ima varginti nemalonūs pojūčiai. Dažniausiai griebiamasi tablečių – virškinimą skatinantys fermentai greitai išsklaido persivalgymo simptomus, tačiau vertėtų nepamiršti ir natūralių, efektyviai virškinimą gerinančių priemonių.
Skaidulų yra visuose augaliniuose maisto produktuose, tokiuose, kaip vaisiai, daržovės, riešutai, sėklos, grūdai ir ankštiniai augalai. Jei staiga padidinsite suvartojamos ląstelienos kiekį, gali išpūsti pilvą ar kauptis dujos, tačiau šią problemą išspręsite keisdami mitybą palaipsniui ir suvartodami daugiau vandens ir kitų skysčių.
Jei siekiate idealaus varianto, kiekvieną kąsnį turėtumėte sukramtyti apytiksliai 30 kartų, taip jį paverstumėte vientisa mase ir leistumėte seilių fermentams apvirškinti maistą prieš jam patenkant į skrandį. Taip pat prieš į burną įdedant naują kąsnį, patariama padaryti poros sekundžių pertrauką, tokiu būdu greičiau pajusite sotumą ir neapkrausite virškinamojo trakto.
Kuminas – ne tik prieskonis, bet ir gydomasis augalas. Kumine yra kalcio, magnio, fosforo, taip pat vitaminų C, B1, B2, B3 ir A. Šis prieskonis naudojamas, kaip vaistas esant virškinimo sistemos sutrikimams, viduriavimui, pilvo pūtimui, hemorojui ar inkstų susirgimams gydyti.
Prebiotikai – tai maisto dalis, kuri yra nevirškinama. Pavyzdžiui, vaisių ir daržovių žievelės. Probiotikai – tai gyvosios bakterijos, susiformuojančios fermentacijos proceso metu, pavyzdžiui, jogurte.
Probiotikai turėtų nuolat gyventi žarnyne, bet mūsų nesveika aplinka, netinkamas gyvenimo būdas ir antibiotikai sumažina jų kiekį organizme. Probiotikų galima arba įsigyti ir vartoti gydytojos rekomenduojamais kiekiais, arba valgyti daugiau fermentuoto maisto, pavyzdžiui, gerti kombučos.
Vienu metu valgydami įvairių rūšių maistą apkraunate virškinimo sistemą. Geriausia, kad maisto porciją sudarytų ne daugiau nei trys skirtingi maisto produktai.
Žali vaisiai drėkina virškinimo sistemą, tačiau tiems, kurie dažnai kenčia nuo pilvo pūtimo ir žarnyno dujų, patariama valgyti apvirtus ar keptus vaisius. Venkite vaisius valgyti desertui po pagrindinio patiekalo – tai gali sukelti ką tik suvartoto maisto puvimą ir taip sulėtinti virškinimą.
Pankoliai, pipirmėtės, imbieras ir ramunėlės – šios visiems prieinamos žolelės puikiai tinka puodeliui gardžios arbatos, kuri padeda ir nuo pilvo skausmo, pasijutus prasčiau.
Pipirmėtės padeda nuo pykinimo, nes jų lapuose yra mentolio, kuris veikia kaip natūralus vaistas nuo skausmo.
Pankoliai stimuliuoja tulžies veiklą, imbieras padeda formuotis seilėms burnoje, o ramunėlės atpalaiduoja raumenų spazmus. Šių keturių žolelių mišinys veikia puikiai.
Nepakankamas vandens kiekis organizme – pagrindinė vidurių užkietėjimo priežastis. Toks nemalonus pojūtis gali sukelti žarnyno ligas ir gerųjų bakterijų sumažėjimą, o tai taip pat sukelia virškinimo sistemos sutrikimų.
Komentarai