Vasarą ar žiemą – sveikas vaikas kasdieną

Trumpa ta mūsų vasara, nors ir dosni vitaminų. Sakoma, kad jeigu vaikas birželį suvalgys bent tris stiklines žemuogių, nesirgs visus metus. Mitas tai ar tiesa? Kaip išsaugoti vitaminus žiemai, kad vaikas nesirgtų: konservuoti daržoves, virti uogienes ar šaldyti sodo bei daržo gėrybes?  Atėjus rudeniui, kalbamės su VšĮ „Kretingos maistas“ vaikų mitybos specialiste Aldona Blyžiene.

„Geriausia, ką gali duoti gamta mūsų vaikų organizmui, tai sezoninės Lietuvoje augančios daržovės, uogos ir vaisiai, - sako A. Blyžienė.  – Tačiau jų tikrai neįmanoma prisivalgyti tiek, kad užtektų visam šaltajam periodui“.

Iš kur gauti vitaminų žiemą?

Tai ką gi daryti žiemą, kai ligos, atrodo, tik ir puola mūsų imuninę sistemą. Juk sakoma, kad perdirbtos daržovės ar vaisiai netenka didžiosios dalies vitaminų ir mineralų, o atvežtiniai pilni chemikalų ir daugiau kenkia nei naudos duoda.

„Kad žiemos daržovėse, vaisiuose ir uogose nėra vitaminų, tėra mitas. Šaldymas - vienas labiausiai maisto medžiagas tausojančių konservavimo būdų. Tam geriausia naudoti lietuvišką produkciją, o ypač savo užaugintą“, - sako A. Blyžienė.

Be to, mitybos specialistė nėra griežtai nusiteikusi ir prieš atvežtinius produktus. Tik pataria rinktis tuos, kurie tuo metu sezoniniai jų kilmės šalyje.

Gaminti patiems ar pirkti

Prisiminus vaikystę, turbūt ne vienam prieš akis iškyla mama ar močiutė prie puodų verdanti uogienes, vaisių košes ar konservuojančias agurkus, pomidorus.  Šiandien visko rasime prekybos centre. Kam vargti?

„Bet kuris konservavimas sumažina naudingų medžiagų kiekį. Tačiau prekybos centruose parduodamuose konservuotose gaminiuose dažnai rasite dar ir saldiklių, konservantų, dažomųjų medžiagų. O konservuotose daržovės ir acto, kuris žalingas vaiko organizmui“, - perspėja vaikų mitybos specialistė.

Jeigu jau tikrai neradote laiko pasiruošti vitaminų žiemai – prekybos centre A. Blyžienė rekomenduoja verčiau rinktis šaldytas daržoves ar vaisius. Paprastai dėl greito užšaldymo technologijos juose lieka didžioji dalis gerųjų medžiagų.

Uogos žiemai


Nors uogos – vasaros vitaminas, verta žinoti, kokias ir kam galima naudoti. Beje, jas galima ne tik šaldyti, bet ir džiovinti. Aišku, tai ilgesnis procesas ir tam reikia nemažai vietos, tačiau nauda ir išliekantis skonis verti pastangų.

„Mėlynės kietina žarnyno turinį, todėl jas pasiūlykite vaikui viduriuojant. Šilauogės gerina medžiagų apykaitą. Avietes, kaip žinia, patariama vartoti peršalus, nes jos kovoja prieš uždegimus. O nenoriai valgančiam vaikui duokite vyšnių, jos skatina apetitą ir gerina virškinimą“, - patarimus dalina A. Blyžienė.

Vis dėlto vaikų mitybos specialistė rekomenduoja atsisakyti uogienių. Nors verdant ir išlieka dalis naudingų medžiagų, tačiau naudojamas didelis cukraus kiekis sumažina naudą iki minimumo.

Rudens gėrybės

Nors sakoma, kad visi vaisiai ir daržovės naudingi mūsų organizmui, jų reikia daug ir įvairių, tad išskirti vieno negalima. Vis dėlto, kai kurie jų turi labiau mūsų organizmui žiemą reikalingų medžiagų.

„Šaltuoju metu mums reikia daugiau vitamino C. Tam labai tinka šparaginės pupelės. Jos taip pat turi A, B, C ir K vitaminų, stiprina imuninę sistemą, yra galingas ginklas prieš uždegimus. Jas galima šaldyti arba konservuoti su morkomis, kurios palengvina virškinimą, stipriną organizmą ir sureguliuoja cukraus kiekį kraujyje“, - pataria VšĮ „Kretingos maistas“ vaikų mitybos specialistė.

Kelis kartus daugiau vitamino C nei citrina turi mūsų svarainiai. Tai vienas naudingiausių lietuviškų vaisių, kuriame gausu C, E, PP, B grupių vitaminų. Tiesa, svarainiai netinka vaikams iki vienerių metų, nes savo rūgštumu jie dirgina gleivinę ir alergizuoja. Juos galima džiovinti, konservuoti ar spausti sultis.

Žiemai galima pasiruošti pomidorų. Juos, beje, galima ne tik konservuoti, bet ir džiovinti. Raukite kopūstus. Burokėlius, moliūgus, morkas ir cukinijas net nebūtina apdoroti – tinkamomis sąlygomis šios daržovės laikosi gana ilgai. Obuoliuose nėra daug vitaminų, bet gausu ląstelienos. Valgykite, kol jų yra, o žiemai – džiovinkite. Bus puikus užkandis mokykloje.

Receptas žiemai

Verta prisiminti, kad džiovinti arba šaldyti galima ne tik vaisius, uogas ir daržoves, bet ir įvairias prieskonines žoleles. Tokias kaip krapai, petražolės, svogūnų laiškai ir pan. Pačių pasiruoštos žolelės bus prisotintos vitaminų, ne taip kaip prieskoniai, kurių galima įsigyti prekybos centruose. Taip pat jos pagardins įvairius patiekalus suteikdamos jiems natūralų skonį.

VšĮ „Kretingos maistas“ mitybos specialistė siūlo  išbandyti naują būdą būtent prieskoninėms žolelėms išsaugoti. Viskas, ko jums reikės, tai ledukų formelės, mėgstamos prieskoninės žolelės ir alyvuogių aliejus.

„Paimkite ledukų formelę, į ją prismulkinkite prieskoninių žolelių ir užpylę aliejumi dėkite į šaldymo kamerą. Receptas paprastas, greitas, taip galima prisišaldyti didelį kiekį žolelių. Tada žiemą pusryčiams jūsų šeima galės mėgautis kiaušiniene kvepiančia vasaros žolynais“, - linkėdama skanaus sako A. Blyžienė.

» Rašyti komentarą