Norite išvengti osteoporozės? Išbandykite šį paprastą būdą

Nuo osteoporozės nesame apsaugotas nė vienas. Vis dėlto, ėmusis tam tikrų profilaktinių priemonių, šios nemalonios, kaulus silpninančios ligos galima išvengti. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad kas dieną suvalgant 5-6 slyvas, osteoporozės rizika ženkliai sumažėja.

 

Kas yra osteoporozė?

 

Skausmingai susuktas stuburas, dažni ir lėtai gyjantys trapiais tapusių kaulų lūžiai – visa tai yra osteoporozė. Ši sisteminė skeleto liga susijusi su kaulų masės ir patvarumo sumažėjimu. Didžiausia jos keliama grėsmė yra lūžiai, galintys įvykti net nuo menkiausių, kasdienių fizinių krūvių.

 

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, osteoporoze pasaulyje serga kas trečia moteris ir kas penktas vyras, vyresni nei 50 metų. Tačiau specialistai skelbia pavojų tvirtindami, kad liga sparčiai jaunėja – osteoporoze jau serga jaunimas ir net vaikai. Ir liga taip plinta, kad medikai ją vadina epidemija.

 

Naujausiais duomenimis, osteoporozė diagnozuota jau 75 milijonams pasaulio gyventojų. Pagrindinė tokios epidemijos priežastis – vadinamoji antrinė osteoporozė, progresuojanti sergant įvairiomis kitomis ligomis: endokrininėmis patologijomis, reumatais, virškinamojo trakto ligomis, imuninės sistemos sutrikimais ir kt.

 

Antrinė osteoporozė išsivysto ir ilgą laiką vartojant kai kuriuos vaistus. Į jų sąrašą patenka kortikosteroidiniai hormonai (jie paprastai skiriami sergantiesiems bronchų astma, reumatu), vaistai nuo traukulių, imunodepresantai (skiriami diagnozavus onkologines ligas), skydliaukės hormonai (jei vartojami didelėmis dozėmis ir ilgą laiką).

 

Naujausi tyrimai

 

Kadangi ši nemaloni liga dažniausiai pasireiškia menopauzę patyrusioms moterims, 2022 metais paskelbtas tyrimas tyrė būtent moterų kaulų struktūros pokyčius. Moterys buvo suskirstytos į dvi grupes – vienoje grupėje moterys kas dieną suvalgydavo po saują slyvų, o kitoje grupėje maitinosi įprastai.

 

Tyrimo rezultatai nustebino net skeptiškiausius mokslininkus. Grupė, kurios narės reguliariai vartojo slyvas pasižymėjo tvirtesniais kaulais bei jautė mažiau osteoporozės simptomų. Tuo tarpu slyvų nevalgančių moterų kaulai dažniau turėjo pažeidimo požymių ir buvo silpnesni.

 

Kaip dar sustiprinti kaulus?

 

Tinkamai pakoregavus valgiaraštį galima užsitikrinti, kad kaulai iki pirmųjų šalnų bent kiek sustiprėtų ir taptų atsparesni lūžiams. Organizmo papildymas reikiamomis medžiagomis – puikiausią osteoporozės profilaktiką. O svarbiausios jos sudedamosios dalys – reguliari mankšta (stiprinanti raumenis ir gerinanti pusiausvyrą) bei sveika mityba. Svarbiausiu mitybos elementu, be abejo, galima pavadinti kalcį.

 

Kalcio atsargas geriausiai papildo pienas ir jo produktai (sūris, jogurtas, varškė) bei jų pagrindu pagaminti patiekalai. Kiti produktai, kurie turi kalcio – sojų varškė, lašiša, sardinės su kaulais, sultys su kalciu, brokoliai ir kt.

 

Kalcis leidžia kaulams išlikti tvirtiems, be to, saugo vidaus organus. Stingant kalcio prarandamos jėgos, kaulai tampa trapesni, greičiau lūžta.

 

Kokiais produktais papildyti valgiaraštį, kad kaulai būtų stipresni?

 

  • Nesmulkintais grūdais: rudaisiais ryžiais, avižų, kukurūzų, grikių, kviečių, rugių kruopomis.
  • Daržovėmis: brokoliais, morkomis, špinatais, lapinėmis salotomis, svogūnais, salierais, šparaginėmis pupelėmis, artišokais, cukinijomis, cikorijomis, agurkais, šparagais, raudonaisiais ir juodaisiais pipirais, briuseliniais kopūstais, pomidorais.
  • Ankštiniais augalais: žirniais, lęšiais, pupelėmis, sojos pupelėmis ir kitais sojos produktais.
  • Riešutais ir sėklomis – saulėgrąžų, moliūgų, sezamo. Kasdien išgerkite ne mažiau kaip 8 stiklines vandens.
» Rašyti komentarą