JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, kasmet dėl maisto sukeltų ligų suserga 48 milijonai žmonių, iš jų maždaug 128 tūkstančiai yra hospitalizuojami ir 3 tūkstančiai miršta. Skirtingi mikrobai ar patogenai gali užteršti maisto produktus, todėl yra daugybė įvairių ligų, plintančių per maistą. Dauguma per maistą plintančių ligų yra infekcijos, kurias sukelia įvairios bakterijos, virusai ir parazitai. Maistas taip pat gali būti užterštas kenksmingais toksinais ar chemikalais, kurie sukelia apsinuodijimą.
Apsinuodijimo maistu simptomai
Simptomai, apsinuodijus maistu, kartais gali būti sunkūs, o kai kurios, su maistu susijusios infekcijos, gali būti pavojingos gyvybei. Nors bet kuris žmogus gali susirgti per maistą plintančia liga, tačiau kai kurie asmenys patenka į rizikos grupę apsinuodyti maistu:
- Vyresnio amžiaus suaugusieji;
- Maži vaikai;
- Žmonės, turintys silpną imuninę sistemą (sergantys lėtinėmis ligomis: diabetu, kepenų ar inkstų ligomis, ŽIV/AIDS, esantys po organų transplantacijos, besigydantys chemoterapija);
- Nėščios moterys.
Dažniausiai pasireiškiantys apsinuodijimo maistu simptomai:
- Viduriavimas;
- Vėmimas ar pykinimas;
- Pilvo spazmai;
- Karščiavimas;
- Sąnarių/ nugaros skausmai;
- Nuovargis.
Dėl apsinuodijimo maistu atsiradę simptomai įprastai trunka nuo 1 iki 7 dienų. Inkubacinis laikotarpis (laikas tarp patogeno poveikio ir simptomų atsiradimo) gali būti nuo kelių valandų iki 1 savaitės.
Maisto produktai, kurie gali būti infekuoti
Labiausiai tikėtina, kad bus užteršti žali gyvūninės kilmės maisto produktai, tokie kaip: žalia mėsa, žali kiaušiniai, nepasterizuotas pienas ir žali vėžiagyviai.
Vaisiai ir daržovės taip pat gali būti užteršti gyvūninėmis atliekomis, kuomet jų tręšimui laukuose naudojamas mėšlas (jame yra infekcijas sukeliančių bakterijų), arba maisto produktams plauti naudojamas nešvarus vanduo.
Nepasterizuotos vaisių sultys pat gali būti užterštos, jei ant vaisių, iš kurių jos gaminamos, yra patogenų, t. y. ligos sukėlėjų.
Bet koks maisto produktas gali būti užterštas, jeigu jį paliečia vėmęs ar viduriuojantis ir neseniai sirgęs liga, plintančia per maistą, asmuo.
Dažniausiai per maistą plintančios ligos
Dažniausiai pripažintos per maistą plintančios infekcijos yra:
- Kampilobakteriozė – tai viena labiausiai paplitusių infekcinių ligų, perduodamų per maistą, ypač ekonomiškai besivystančiose šalyse. Ja dažniausiai užsikrečia maži vaikai, o pirmasis ligos požymis – viduriavimas (neretai su krauju). Infekcijos simptomai įprastai trunka nuo 3 iki 6 dienų. Bet kuri žalia mėsa, ypač subproduktai, gali būti užkrėsti kampilobakterijomis.
- Kriptosporidiozė – ši infekcija gali sukelti trumpalaikę (3–20 dienų) diarėją, t. y. viduriavimą, nuo kurio pasveikstama savaime. Tačiau, jei imuninė sistema nusilpusi, kriptosporidiozė pasireiškia gyvybei pavojinga, užsitęsusia diarėja.
- Ešerichiozė – tai ūminė žarnyno infekcija, kuria užsikrėtus, pirmiausia viduriuojama. Šią infekciją sukeliančios bakterijos – ešerichijos, gali kelis mėnesius išsilaikyti dirvoje, vandenyje, fekalijose. Jos lengvai gali daugintis maisto produktuose, ypač piene, tačiau greit žūsta virinant.
- Listeriozė – šios ligos bakterijų nešiotojai yra gyvūnai. Pagrindinis jos infekcijos šaltinis yra nepakankamai apdorojamas gyvulinės kilmės maistas. Neretai listerijomis gali būti užterštas nevirintas, nepasterizuotas pienas ir kiti jo produktai.
- Norovirusinė infekcija – užsikrėtusieji šia liga vandeningai viduriuoja, netenka daug skysčių, o maždaug pusė asmenų, sergančiųjų šia liga, dar ir karščiuoja. Įprastai užsikrečiama suvalgius termiškai neapdoroto maisto, užkandžių: mišrainių, salotų, sumuštinių. Lietuvoje dažniausiai šia liga suserga vaikai iki 9-erių metų.
- Salmoneliozė – tai rimta infekcinė liga, kuri kai kuriems žmonėms, negydoma, gali baigtis mirtimi, nes bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Salmonelės išlieka gyvybingos net ir šaldytoje mėsoje, o ją atšildžius, gali vėl pradėti daugintis.
- Šigeliozė – tai liga, kurią sukeliančios bakterijos, gali maiste išgyventi apie kelias savaites. Bakterijos žūsta kaitinant maistą 60 laipsnių temperatūroje bent 10 minučių. Šiai infekcijai imliausi yra maži vaikai (iki 5 metų) ir vyresnio amžiaus asmenys.
- Toksoplazmozė – šia liga galima užsikrėsti suvalgius nepakankamai apdorotą mėsą, ypač avieną.