Nemaža dalis vaisių, daržovių ir kitų sveikų produktų kainuoja daug pigiau, negu sveikatai kenksmingi riebūs, sūrūs ir saldūs patiekalai. Tai reiškia, kad vartotojai stipriai klysta, manydami, kad maitinantis pusfabrikačiais, o ne subalansuotu maistu, galima sutaupyti, teigia JAV žemės ūkio ministerijos atstovai.
Jų žodžiais tariant, viskas priklauso nuo to, kaip jūs vertinate produktą, kokiais kriterijais vadovaujatės. Jeigu jūs atsižvelgsite į kainos ir kalorijų santykį, kaip darė šio tyrimo autoriai, pasirodys, kad labai kaloringi miltiniai konditeriniai gaminiai ir paruošti užkandžiai gali pasirodyti verti centų, lyginant su augaliniu maistu.
Tuo atveju, jeigu lyginsite maistą atsižvelgdami į svorį ir porcijos dydį, pasirodys, kad grūdai, vaisiai ir pieno produktai daug pigesni, negu dauguma mėsos rūšių ir riebių, sūrių ir saldžių patiekalų. Tai reiškia, kad bananų, morkų, ir pupelių kilogramas kainuos pigiau nei skrudintos bulvytės, gaivusis gėrimas, ledai arba jautienos varšas.
Kalorijų ir kainos santykio apskaičiavimas turi trūkumų: pavyzdžiui, negalima numanyti, kiek maisto jums reikės pasisotinti. Pyragėlis su glazūra, turintis 240 kalorijų, gal kuriam laikui ir numalšins jūsų alkį, tačiau efektas truks trumpiau, negu suvalgius 105 kalorijas turintį bananą.
JAV klausimas apie tai, koks maistas yra pigesnis, labai aktualus. Čia daugiau kaip trečdalis gyventojų turi ne tik antsvorio, bet ir yra nutukę. Spėjama, kad nutukusiųjų skaičius iki 2030 metų pasieks 42 %.
Kas pigiau: sveikas ar greitas maistas?
» Rašyti komentarą