Gėlės kulinarijoje

Gėlės kulinarijoje buvo naudojamos jau senovės Kinijoje, Graikijoje ir Romoje. Daugelis augalų iki šiol dedami į nacionalinius patiekalus: Italijoje iš gėlių gaminama košelė, Indijoje rožių žiedlapiai vartojami patiekalams ruošti ir t. t.

Gėlės maistui vartojamos dėl paprastų priežasčių: pridėjus ryškią žiedo spalvą, pagerėja paprastų patiekalų išvaizda ir skonis. Eksperimentų su gėlėmis rezultatas visada stebina: kai kurios iš jų yra aštrios, kitos pasižymi žolės skoniu, dar kitos – labai aromatingos.

Įdomų rezultatą galite gauti į salotas ar arbatą pridėję gėlių lapelių. Siūlome makaronų suktinukus ruošti su aštriomis žydinčiomis česnakų galvutėmis. Jų galima įdėti ir į konservuojamus agurkus.

Geras rezultatas gaunamas pridėjus gėlių lapelių į salotas, arbatą. Ryškiais žiedais galite papuošti mėgstamus ledus, iš nasturtų paruošti marinatą, sirupą ir kt.

Nors spalvos puošia maistą, neatsargus elgesys su gėlėmis, kaip ir su grybais, gali baigtis mirtimi. Siūlome laikytis patarimų, kurie padės išlikti sveikiems ir saugiems valgant gėles:

 

  • Valgykite tik valgomas gėles. Jei abejojate, ar gėlė valgoma, ieškokite informacijos gėlių kataloguose (šiame straipsnyje irgi pateiksime valgomų gėlių sąrašą)
  • Valgykite gėles, kurios išaugintos be trąšų ar chemikalų.
  • Nevartokite maistui gėlių, kurios auga šalia kelio ar parke.
  • Valgykite TIK žiedlapius, o ne piesteles ar kuokelius (o, biologija…).
  • Jei esate alergiški gėlėms, pradėkite nuo nedidelio jų kiekio.
  • Norėdami gėles ilgiau išlaikyti šviežias, laikykite jas ant šlapio popieriaus šaldytuve. Ledas atgaivins suvytusius žiedlapius ir neleis kvapui greitai išsisklaidyti.


Augalai, kuriuos galima valgyti:

 

  • Svogūnai (visos svogūnų šeimai priklausančios gėlės yra valgomos ir labai gardžios).
  • Anyžiai (šio augalo lapai skleidžia subtilų saldymedžio aromatą).
  • Rugiagėlės (žolės skonio, žiedlapiai valgomi).
  • Bazilikai (žiedlapių būna įvairiausių – nuo baltų iki rausvų ar levandų spalvos. Kvapas panašus į baziliko lapelių, bet subtilesnis).
  • Monardos (raudonos gėlės, mėtinis skonis).
  • Agurklės (malonios mėlynos spalvos, agurkų skonio).
  • Medetkos (nuostabios valgomosios gėlės, žiedlapiai – aštraus skonio).
  • Gvazdikėliai (saldaus skonio žiedlapiai).
  • Ramunės (žiedai saldūs, dažniausiai naudojami arbatoms ruošti).
  • Daržinis builis (kvapas šiek tiek panašus į anyžių).
  • Cikorija (jaučiamas kartus skonis, tinka marinavimui)
  • Chrizantemos (jaučiamas kartumas, gali būti vaivorykštės spalvų. Valgyti tinka tik žiedai).
  • Kalendra (lapai yra žolės skonio. Patartina valgyti karštus – tuomet geriausiai juntamas skonis).
  • Citrusinių vaismedžių žiedai (juntamas saldaus citrusų aromatas).
  • Dobilai (saldaus skonio žiedai).
  • Kiaulpienės (jaunų augalų žiedai saldaus skonio, gali būti naudojami salotoms, sumuštiniams; gėlės naudojamos neįprastam garnyrui ruošti).
  • Krapai (žiedų skonis panašus į lapelių).
  • Saulutės (kartoko skonio žiedlapiai, bet puikiai tinka papuošimui).
  • Pankoliai (šių geltonų žiedlapių skonis panašus į lapų).
  • Fuksijos (aštri fuksija gali būti puikus garnyras).
  • Kardeliai (žiedlapiai gali būti valgmi kaip įdaras arba naudojami salotoms).
  • Jazminai (labai aromatingi žiedai – jie naudojami arbatai ruošti, galima gardinti saldžius patiekalus, tačiau vartoti patartina saikingai).
  • Levandos (saldaus, aštraus skonio. Tinka pikantiškiems, saldiems patiekalams ruošti).
  • Lelijos (žiedlapiai aštraus skonio, skleidžia citrusinių vaisių aromatą).
  • Mėtos (skonio intensyvumas priklauso nuo mėtų rūšies).
  • Nasturta (viena iš populiariausių valgomų gėlių).
  • Raudonėlis (subtilaus skonio lapeliai).
  • Našlaitės (žiedlapiai – išskirtinio skonio, galima valgyti visą gėlę).
  • Ridikai (žiedlapiai – išskirtinio pipirų skonio).
  • Rožės (reikia pašalinti kartų kuokelį. Žiedlapiai saldūs, puikiai tinka dekoravimui, desertams, uogienėms ruošti.Visos rožės yra valgomos).
  • Rozmarinai (žiedai panašaus skonio, kaip ir lapai).
  • Šalavijai (žiedlapiai skleidžia švelnų aromatą).
  • Moliūgai (žiedlapiai – idealus įdaras, turi silpną kvpą, prieš naudojant reikia pašalinti kuokelį).
  • Saulėgrąžos (žiedlapiai valgomi, skonis panašus į artišoko).
» Rašyti komentarą