10 pamirštamų superproduktų

Mitybos ekspertas ir knygos „150 sveikiausių produktų Žemėje“ autorius Džonis Boudenas sudarė, jo manymu, naudingiausių produktų, kurie dėl kažkokios priežasties dažniausiai nepelnytai pamirštami, sąrašą. Štai keletas iš jų.
 

  1. Burokėliai. Daktaro Boudeno teigimu, tai – puikus folio rūgšties šaltinis. Produktas padeda kovoti su vėžiu. Galima vartoti šviežius arba salotoms. Apdorojami termiškai praranda dalį antioksidantų.
  2. Kopūstai. Pasižymi priešvėžiniu poveikiu. Tinka salotoms, kaip sumuštinių ir mėsainių priedas.
  3. Cinamonas. Padeda reguliuoti cukraus ir cholesterolio lygį kraujyje. Galima maišyti į avižinius dribsnius, įsiberti į kavą ir pan.
  4. Granatų sultys. Mažina kraujospūdį, pasižymi antioksidantų gausa.
  5. Džiovintos juodosios slyvos. Geras antioksidantų šaltinis. Galima kepti orkaitėje kartu su vištiena.
  6. Moliūgų sėklos. Maistingiausia šių daržovių dalis. Turi magnio ir kitų mineralinių medžiagų, mažina ankstyvos mirties tikimybę. Berkite į salotas arba pakepinę keptuvėje vartokite kaip užkandį.
  7. Sardinės. Omega-3 rūgščių ir kalcio šaltinis, taip pat turi geležies, magnio, fosforo, cinko ir mangano. Galima dėti į salotas, valgyti su skrebučiais, sumalus, sumaišius su garstyčiomis ir svogūnais – naudoti aptepams.
  8. Imbierai. Visų prieskonių „karalius“. Pasižymi stipriu uždegimus slopinančiu poveikiu. Galima gardinti omletus ir daržovių patiekalus.
  9. Šaldyti juodieji serbentai. Serbentai nepraranda savo savybių net ir juos užšaldžius, o įsigyti galima visus metus. Tyrimai rodo, kad reguliarus šių uogų vartojimas gerina atmintį. Maišykite serbentus į natūralų jogurtą arba šokoladą, valgykite su skaldytais migdolais.
  10. Moliūgai. Turi daug ląstelienos ir vitamino A, stiprinančio imuninę sistemą, mažai kalorijų. Vartoti su aliejumi, cinamonu ir muskato riešutais.
» Rašyti komentarą