Sveikata namuose. Ginamės nuo bronchito

Sveikata namuose. Ginamės nuo bronchito

Bronchitas – bronchų gleivinės uždegimas, dažniausiai sukeliamas virusų arba bakterijų. Jeigu pastebėjote jo simptomus (kosulį, skrepliavimą, dusulį, skausmą už krūtinkaulio, karščiavimą), delsti negalima – reikia imtis priemonių.

Ypač svarbu, kad ligonis nustotų rūkyti ir drėkintų patalpų orą (galima džiaustyti namuose drėgnus rankšluosčius, pastatyti indų su vandeniu ar tiesiog įsigyti oro drėkintuvą), o tada pradėtų gydytis žolelėmis, bičių produktais, neleistų ligai įsisenėti.

 

  • Sergantiems bronchitu rekomenduojama gerai išprakaituoti ir gerti daug vaistažolių arbatų. Tinka šalavijai, mėtos, našlaitės, gysločiai, liepžiedžiai, imbierų arbata su medumi, galima įmaišyti aviečių.
  • Stiklinę pieno supilkite į emaliuotą indą (tai – būtina sąlyga), įdėkite valgomąjį šaukštą džiovintų šalavijų, uždenkite dangčiu, užvirinkite ant silpnos ugnies, atvėsinkite ir nukoškite, tada vėl užvirinkite. Gerkite karštą prieš miegą.
  • Gerkite svogūnų sultis (tai puiki atsikosėjimą lengvinanti priemonė) arba svogūnų nuovirą su cukrumi – svogūną su lukštais nuplaukite, užpilkite vandeniu, įdėkite 70–100 g cukraus ir virkite ant silpnos ugnies 30–40 minučių. Išgerkite per dieną.
  • Padeda ir ropių sultys – gerkite po 1–2 valgomuosius šaukštus 5–6 kartus per dieną.
  • Saldymedžių šaknies ir liepžiedžių antpilas (santykiu 2:1) nuramins kosulį, suskystins gleives.
  • Šviežios kopūstų sultys su cukrumi tinka palengvinti atsikosėjimą, užkimus. Vartokite po arbatinį šaukštelį kelis kartus per dieną. Sergantiems kvėpavimo takų ligomos galima pasidaryti ir kopūstų nuoviro su medumi.
  • 1 stiklinę morkų sulčių sumaišykite su keliais šaukšteliais medaus, gerkite po 1 arbatinį šaukštelį 4–5 kartus per dieną.
  • Lygiomis dalimis sumaišykite tarkuotą obuolį ir medų, vartokite po 1 valgomąjį šaukštą 3–4 kartus per dieną.
  • Užpilkite smulkiai supjaustytą alavijo lapą puse stiklinės vandens, įdėkite 300 g medaus ir virkite ant silpnos ugnies 2 valandas. Atvėsinkite, gerai išmaišykite. Laikykite vėsioje vietoje, vartokite po 1 valgomąjį šaukštą 3 kartus per dieną (netinka nėščiosioms ir kraujuojant gimdai).

Komentarai

Ar žinote, kad...

Vidutiniškai suaugęs žmogus turi apie 100 milijardų smegenų ląstelių, iš kurių apie 85000 prarandame kasdien. Jei visas savo smegenų ląsteles sujungtume į siūlą, jo užtektų nuo čia iki saulės ir atgal..

Kitas faktas