Uogomis paprastai gydosi paukščiai ir gyvūnai, tačiau gamtos dovanomis gali pasinaudoti ir žmogus. Tereikia žinoti, kaip pritaikyti jas savo poreikiams.
Vasara – tai toks metų laikas, kada apie ligas norime galvoti mažiausiai. Tačiau net jeigu savo sveikata šiuo metu ir nesiskundžiate, galite pasiruošti uogų atsargų ateičiai.
Žinoma, trūkusio apendicito jomis neišgydysite, tačiau su peršalimo ligomis susidorosite ne ką prasčiau nei vartodami įvairius vaistinius preparatus. Pripažinkime – taip sveikti būtų daug maloniau, o gal netgi ir naudingiau.
Kiekvienam peršalimo simptomui tinka vis kitos uogos – gamta pasirūpino, kad jose būtų visų reikalingų medžiagų, kurios padėtų įveikti ligą. Štai keli pavyzdžiai.
Virusinės ligos. Dažniausiai nebūna sunku atspėti, kad pasigavome kokį virusą – kažkas nusičiaudėjo ar nusikosėjo, ir mūsų savijauta dėl per silpno imuniteto taip pat ėmė šlubuoti. Na, o jeigu kojos peršlapo ir pašalo, netgi tie virusai, kurie tyliai snaudė organizme, staiga pradeda reikštis. Tokiu atveju valgykite juoduosius serbentus – jie, kaip ir kitos daug vitamino C turinčios uogos (spanguolės, šermukšniai, erškėtuogės) teigiamai veikia imunitetą.
Neretai organizmą vienu metu puola ne tik virusai, bet ir bakterijos, todėl profilaktiškai patartina vartoti mėlynes ir bruknes.
Šiurpulys, karščiavimas, „kaulų laužymas“. Šie simptomai rodo, kad virusas jau spėjo pridaryti organizmui daug žalos, jį apnuodijo, todėl reikia imtis prakaitavimą skatinančių priemonių, kad pašalintumėte mikroorganizmų gyvybinės veiklos produktus. Tinka raudonieji serbentai, avietės, bruknės, spanguolės. Geriausia iš jų daryti morsą.
Knarkimo problemos nekankina kosmonautų. Nesvarumo būsenoje išnyksta ne tik ši, bet ir kitos su miegu susijusios problemos.
Kitas faktas
Komentarai