Mitybos horoskopas (I dalis)

Tikinčiųjų horoskopais teigimu, žvaigždės diktuoja ne tik mūsų likimą, bet ir mitybos taisykles: jeigu Avinas maitinsis kaip Dvyniai, o Ožiaragis – kaip Liūtas, nuolatinės problemos garantuotos. Netinkama dieta, teigiama, gali išvis sugadinti sveikatą.
 
Kam – šašlykai, o kam – ridikai
 
Galima tai priskirti individualiam kiekvieno žmogaus skoniui, tačiau manoma, jog mums kartais taip sudėtinga sutarti prie stalo dar ir dėl to, kad skirtingų Zodiako ženklų atstovai valgo skirtingą maistą.
 
Štai Vandeniai niekada nesupras, kaip galima nemėgti žalumynų. Tačiau versti savo po Dvynių ženklu gimusią antrąją pusę per pietus sugraužti bent saliero kotą ar dar blogiau – slapta pripjaustyti jo į troškinį, irgi nereikėtų. Taip kartais galima iš kuo kilniausių paskatų įvaryti artimam žmogui net anafilaksinį šoką.
 
Kalbant apie maistą ir Zodiako ženklus, galiotų ta pati auksinė taisyklė „gyvenk ir leisk gyventi“, tik šiek tiek perfrazuota: valgykite, kas patinka jums, ir leiskite savo šeimos nariams valgyti, ko nori jie, – ypač, jeigu jų gimimo metu žvaigždės danguje buvo išsidėsčiusios kitaip, nei jūsiškės. Nes vis tiek veltui gaišite laiką įtikinėdami, kad salierai baisiai naudingi sveikatai, o paprikose vitaminų daugiau, nei citrinose, jeigu kito žmogaus organizmas tokių produktų nė nepriima. Galbūt ir dėl astrologinių priežasčių.
 
Juk veikiausiai ne kartą buvote susimąstę, kodėl vieni žmonės sielą parduotų už bananus, o kiti – už bulves? Greičiausiai stebėjotės, kaip kaimynas – žiema ar vasara, nesvarbu, – kas vakarą gali kieme kepti šašlykus? Net mūsų galimybės tapti vegetarais, sakoma, yra griežtai reguliuojamos iš aukščiau. Tai yra iš žvaigždžių. Jaučiui, gimusiam Ožkos metais, arba Ožiaragiui, pasaulį išvydusiam Triušio metais, pats dangus prisakė misti visokiomis žolytėmis. Norite to ar ne, Zodiakas kartais ir visai nesubtiliai diktuoja mums, kuo ir kaip maitintis, kad dieta būtų optimali sveikatai. Kaip tikro liūto nepriversite ėsti žolės, o tikros avies – mėsos, taip ir su šio ženklo žmonių valgiaraščiais reikia elgtis labai atsakingai.
 
Avinas
 
Šio ženklo žmonės, kaip ir dera „žolėdžiams“, paprastai jaučia vidinį potraukį ką nors krimsti: kramtomąją gumą, irisus, riešutus, sausainukus, sumuštinukus... Trumpai tariant, Avinai nuolat užkandžiauja ir neišvengiamai persivalgo, taip prikaupdami ir nereikalingų kilogramų. Avinus bent iš dalies gelbsti meilė daržovėms. Jiems patinka praktiškai viskas, kas auga lysvėse. Kadangi daržovėse mažai kalorijų, vegetariška dieta ir dažnas valgymas nedidelėmis porcijomis (6–8 kartus per dieną vienu sykiu suvalgant ne daugiau, kaip vieną puodelį maisto) padeda Avinams gana greitai atsikratyti antsvorio.
 
Tiesa, skirtingai nei tikros avelės, po šiuo ženklų gimę žmonės visiškai apsieiti be mėsos negali. Tačiau svarbu, kad ji būtų dietinė, neriebi – pageidautina, kalakutiena, vištiena, triušiena (virta arba paruošta garuose) su troškintų daržovių garnyru. O štai bet kaip paruošta kiauliena – deja, įskaitant ir kaimiškus lašinukus, – ne jūsų maistas. Ką jau kalbėti apie avieną...
 
Pasistenkite į savo valgiaraštį įtraukti kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį, riešutus (taip pat ir graikinius): šiuose produktuose esantis kalcis ne tik sutvirtins jūsų kaulus ir apsaugos nuo alergijų, kurioms esate linkę iš prigimties, bet ir stimuliuos lieknėjimo procesą.
 
Ir pamirškite greitąjį maistą. Visiškai. Aistrą tokio tipo užkandinėms akimirksniu išduoda Avinų figūra.
 
Jautis
 
Jums, pasirodo, labiausiai tinka tradiciniai prancūziškos virtuvės patiekalai, bet vegetariški: ridikėlių salotos, virti burokėliai ar blyneliai su aguročiais, pietums – svogūnų sriuba, daržovių asorti su špinatais ir įvairių kopūstų salotos vakarienei.
 
Sušiai ir jūros gėrybės jūsų valgiaraštyje priimtini, mėsa – ne itin. Dauguma Jaučių ir šiaip jai abejingi, jie labai neskausmingai gali pereiti prie vaisių ir daržovių dietos. Juk pagal Zodiaką iš prigimties yra vegetarai.
 
Šio ženklo žmonės – dideli gurmanai. Todėl neretai valgo ne dėl to, kad yra alkani, o kad pasimėgautų mėgstamu skanėstu. Ir viena porcija dažnai neapsiriboja.
 
Jeigu namuose yra bulvių traškučių, šokolado, sūrio arba picos, Jautis nesustos, kol nesunaikins visų atsargų. Tad turbūt nereikėtų stebėtis, jog Jaučiai laikomi ir vienais „svariausių“ Zodiako ženklų.
 
Kita vertus, nė nebandykite įtikinėti Jaučio, kad nevalgant mėsos nusilps širdis ir raumenys. Jo organizmui tokios taisyklės negalioja.
 
Stenkitės, kad persivalgymą provokuojantys produktai kuo rečiau atsidurtų ant jūsų stalo ar šaldytuve, atsisakykite didelių ir papildomų porcijų, o svarbiausia – išmokite skirti fizinį alkį nuo silpnybės mėgstamiems patiekalams.
 
Dvyniai
 
Šio oro stichijai priskiriamo Zodiako ženklo žmonės kaprizingi ir nepastovūs ne tik gyvenime, bet ir savo gastronominiais pomėgiais. Vakarykštės sriubos likučiai – ne jų lygis, nes dvi dienas iš eilės valgyti tą patį patiekalą tai jau per daug! Bet iš kitos pusės, Dvyniai – tai ne Jaučiai, kuriems maistas yra vienas pagrindinių gyvenimo malonumų. Nors jie gali pasiaikštyti prie stalo, maistas neįeina į Dvynių prioritetų sąrašą, taigi iš esmės nedaug tereikia, kad jie būtų patenkinti. Įmantrūs patiekalai – ne šio ženklo atstovams. Patiekite ką nors paprasto, lengvo, ir jie bus laimingi. Svarbu, kad valgis ant stalo atsirastų greitai.
 
Dvyniai valgo mažai, bet dažnai. Tai yra tiksliai taip, kaip rekomenduoja dietologai. Todėl rečiau, nei kitų ženklų atstovai, kenčia dėl antsvorio (be to, Dvyniai labai aktyvūs, taigi sudegina daug kalorijų).
 
Norintiems išsaugoti figūrą Dvyniams derėtų į valgiaraštį įtraukti naujų egzotiškų patiekalų ir produktų, išraiškingo skonio prieskonių. Po šiuo žvaigždynu gimusiems žmonėms paprastai patinka imbieras, kuris irgi padeda išlaikyti sveiką kūno svorį, normalizuoja medžiagų apykaitą ir stiprina imunitetą.
 

Daugiau dėmesio skirkite sūriui ir varškei: kalcis padeda nuraminti išbalansuotą nervų sistemą. Taip pat nepamirškite žuvies ir kitų jūros gėrybių, liesos mėsos, kiaušinių (2–3 per savaitę), aguročių, žaliųjų žirnelių, žiedinių kopūstų, obuolių, kriaušių, slyvų, abrikosų (taip pat ir džiovintų), greipfrutų, vynuogių ir razinų, ananasų, migdolų.
 
Deja, dėl geros fizinės formos Dvyniams teks atsisakyti tortukų ir pakeisti saldumynus džiovintais vaisiais. O kad mažiau nervintumėtės ir rečiau susierzintumėte, uždrauskite sau gerti kavą ir naudoti aštrius prieskonius.
 
Vėžys
 
Ūkiški Vėžiai niekada neišmeta maisto, tad dėl senstelėjusio šaldytuvo turinio neretai kenčia jų jautrūs skrandžiai. Taip pat jie mėgsta prikimšti virtuvės spintelių lentynas visokiausių konservų – juodai dienai. Vėžiams tai suteikia stabilumo pojūtį, tačiau tai neišeina į naudą, jų toli gražu ne geležinis virškinimo traktas.
 
Galima sakyti, kad maistas Vėžių gyvenime vaidina labai svarbų vaidmenį. Jeigu namuose esama kokių nors atsargų, o šaldytuve – pamėgtų skanumynų (ypač raugintų ir marinuotų), niekas nesugadins Vėžiams nuotaikos.
 
Deja, emocinė priklausomybė nuo maisto yra viena pagrindinių persivalgymo ir antsvorio priežasčių. Todėl Vėžiams derėtų „įjungti atbulinę pavarą“, kai kalbama apie bet kokį kaloringą maistą: riebų, saldų ar pagamintą iš miltų. Jūsų ženklo žmonės lengvai sukaupia nereikalingų kilogramų, bet labai sunkiai su jais išsiskiria.
 
Iškrovos dienos kartą arba du per savaitę – kaip tik tai, ko visiems Vėžiams reikia. Ir geriausia tomis dienomis laikytis kefyro ar varškės dietos paskaninant viską saujele razinų: jos bus ir desertas, ir kalio šaltinis.
 
Tiesą sakant, jums derėtų labiau gerbti visus rauginto pieno produktus, nes Vėžiams kalcis reikalingas ne ką mažiau, nei Dvyniams: kad aktyviau degintumėte riebalus ir palaikytumėte itin pažeidžiamą nervų sistemą.
 
Vėžių valgiaraštyje turėtų būti skrandžio nedirginančių virtų ir džiovintų (bet jokiu būdu ne šviežių – išskyrus paprikas!) daržovių. Iš prieskonių – šalavijų ir rozmarinų. Dar nerūgščių vaisių, vegetariškų sriubų, švelnios troškintos žuvies, jūros kopūstų, duonos su sėlenomis. Tik vėžiagyvai – matyt, dėl astrologinių priežasčių, – jums turėtų būti tabu. Tas pats griežtas draudimas galioja ir krabams bei moliuskams. Nusižengusiems gresia stipri alerginė reakcija.
 
Mėsa piktnaudžiauti irgi nereikėtų. Jeigu ją valgysite, tai tik neriebią, dietinę, virtą arba paruoštą garuose (įskaitant kukulius ir kotletus).
 
Liūtas
 
Kad ir kaip būtų keista, Liūtams nederėtų būti mėsėdžiais. Netgi liesa mėsa šio ženklo atstovams ne į naudą. Ir omenyje turima VISA mėsa, įskaitant net laukinę paukštieną, ką jau kalbėti apie paukštyne užaugintus broilerius.
 
Griežti apribojimai turėtų galioti ir jūros gėrybėms, kiaušiniams, varškei.
 
Nepanikuokite! Valgyti jums galima viską. Bet po truputį. O Liūtai, reikia pripažinti, mėgsta gardžiai ir sočiai pavalgyti. Po to puola laikytis dietų, kad kuo greičiau atsikratytų antsvorio, nė nenutuokdami, jog „greičiau“ niekaip neišeis. Badavimas ir žaibiškos dietos – ne šio ženklo žmonėms. Zodiako karalius privalo nuolat sveikai maitintis, antraip rezultato nebus.
 
Įtraukite į savo valgiaraštį kuo daugiau grikių, avižų, kvietinių kruopų, ryžių, baklažanų, aguročių, pomidorų, agurkų, svogūnų, žirnių, pupų, sojų, lapinių salotų, pastarnokų, krapų, česnakų, riešutų (migdolų, žemės ir graikinių), saulėgrąžų sėklų, alyvuogių, arbūzų, melionų, razinų, figų, slyvų, apelsinų, citrinų, mandarinų, obuolių, džiovintų vaisių, bananų, kakavos.
 
Drąsiai naudokite prieskonius: gvazdikėlius, garstyčias, imbierą, cinamoną, kalendrą, karį, muskato riešutus, maltus pipirus, kmynus, pankolius, krienus, šafraną, peletrūnus, bazilikus.
 
Per dieną išgerkite bent stiklinę mineralinio vandens. Taip pat pipirmėčių ir žaliųjų rūtų arbatos.
 
Mergelė
 
Gimusiesiems po šiuo ženklu pasisekė. Mergelės gali pačios sau būti dietologės ir be vargo išlaikyti tobulą figūrą – ir tik dėl savo pavydėtino skrupulingumo ir organizuotumo.
 
Mergelės itin įnoringos mitybos klausimu: produktus renkasi natūralius, kokybiškus ir ekologiškus, stengiasi, kad valgiaraštis būtų subalansuotas, kontroliuoja patiekalų kaloringumą. Kad taip visų Zodiako ženklų atstovai darytų...
 
Vis dėlto Mergelėms nederėtų misti vien tik daržovėmis ir vaisiais. Nedrauskite sau liesos mėsos, ypač veršienos, žuvies, varškės. Jums sveika valgyti ruginę duoną, makaronus, grikius, kvietinę ir avižinę košes, perlines kruopas, ryžius, miežines kruopas, pupas, žirnius, sojas, pupeles, troškintus aguročius, cukinijas, žiedinius kopūstus, lapinius žalumynus, špinatus, migdolus, graikinius riešutus, pistacijas, datules, abrikosus, granatus, kriaušes, slyvas, citrusinius vaisius, obuolius, visokiausias uogas.
 
Maistą gardinkite mėtomis, salierais, kmynais, cikorijomis, laurų lapais, vanile, gvazdikėliais, imbierais, cinamonu, kardamonu, sezamų sėklomis, muskato riešutu, šalaviju, šafranu, saldymedžiu, rozmarinu, čiobreliais.
 
Valgykite kuo mažiau saldumynų ir riebių patiekalų, taip pat jokių vytintų, rūkytų produktų, konservų!

» Rašyti komentarą