Virškinimo problemas išspręsite pasitelkę valią

Didžiausios nuodėmės prie stalo – tai persivalgymas, riebus maistas ir prarastas saikas.  

Jei pabodo kaskart pavalgius kovoti su pilvo pūtimu, sunkumu skrandyje, pykinimu ir kitais nemaloniais pojūčiais virškinimo sistemoje, reikia keisti valgymo įpročius.

Išmokti ragauti

Išvengti persivalgymo ypač sunku per įvairias šventes, šeimos ar draugų pasisėdėjimus, kai lankome svečius, ilgai sėdime prie stalo. Dėl šios priežasties vaistininkė pataria visuomet šalia turėti preparatų augalinių fermentų pagrindu su papajos vaisiais, ananasais, mėtomis, kalendromis, skirtų skrandžio veiklai gerinti, virškinimui palengvinti. Išvengti sutrikusio virškinimo taip pat padės tam tikra valgymo tvarka.


„Teisingiausia būtų valgymą pradėti nuo vaisių ir vandens, o vėliau ragauti sotesnius patiekalus – mėsą, žuvį. Desertą reikėtų valgyti kiek palaukus, ne iš karto ir tik tuomet, jei dar nesijaučiate sotūs. Geriausia maistą ragauti, mėgautis juo, o ne prisivalgyti. Kai maisto ant stalo būna daug, įvairaus ir nekasdieniško, natūralu, kad norisi visko. Tiesiog reikia visko valgyti po truputį, po nedaug“, - pataria Ingrida Mažuolienė, rūpestinga „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

Specialistė primena, kad valgant maisto geriau neužsigerti, nes, atsiskiedus skrandžio sultims, skrandžio veikla sulėtėja arba visai sutrinka. Tinkamiausias laikas gerti skysčius yra prieš valgį arba baigus valgyti.

Valgyti iki soties – nepatartina

Norint gerai jaustis, prie stalo reikia klausyti ne tik skrandžio užgaidų, bet ir proto balso, sako sveikatos priežiūros specialistai.  

„Pati laikausi vienos paprastos taisyklės, kurią rekomenduoju ir kitiems – nuo stalo atsikelti neprisivalgius iki soties, kai dar lyg ir galėtum valgyti. Sotumas ateina vėliau, po maždaug 20 minučių, todėl tik tuomet pajuntame, kad maisto suvartojome pakankamai. Jei prisivalgysime labai daug, po kurio laiko pasijusime apsunkę, persivalgę, gali sutrikti skrandžio veikla, kilti įvairių sunkių ir nemalonių komplikacijų“, - sako vaistininkė.

 

» Rašyti komentarą