TOP sveiki užkandžiai Velykų stalui

@ Shutterstock

Šiais metais Velykos atrodys šiek tiek kitaip – gausūs šeimos susibūrimai yra riboti, o šventinį laikotarpį teks praleisti su ta pačia maža grupe žmonių, su kuriais gyvename ir leidome pastarąsias dienas. Bet vien todėl, kad daugelis negalime tęsti savo įprastos švenčių tradicijos – didelio susibūrimo prie šventinio stalo, tai nereiškia, kad turime visiškai praleisti Velykas ir nešvęsti. Čia yra pateikiami keli sveiki ir nesudėtingai paruošiami Velykų užkandžių receptai: klasikiniai įdaryti kiaušiniai, šparagų ir ožkos sūrio pyragas bei saldintos morkos.

 

Kiaušiniai įdaryti majonezu

Kaipgi be praktiškai tapusiu Velykų simboliu – įdarytų kiaušinių patiekalo? Juos, laikant šaldytuve, skanauti galima kelias dienas, o pasigamina šis patiekalas itin lengvai. Saikingai mėgaujantis įdarytais kiaušiniais, gausite nemažą vitamino D dozę ir puikiai papildysite organizme baltymų atsargas. Beje, viename kiaušinyje yra apie 22 proc. rekomenduojamos seleno dienos normos, kuris padeda palaikyti imuninę sistemą ir reguliuoti skydliaukės hormonus.

 

Šis lengvai paruošiamas įdarytų kiaušinių receptas yra puikus variantas Velykų pusryčiams arba sotus priešpiečių užkandis. Klasikiniam kiaušinių įdarymo būdui tereikia penkių ingredientų, kuriuos ir taip veikiausiai daugelis turi namuose. Švieži laiškiniai česnakai suteikia pavasariškos spalvos ir stipresnio skonio patiekalui. Užtruksite tik apie pusvalandį, o išeis net 24 porcijos.

 

Reikės:

  • 12 didelių kiaušinių;

  • 6 šaukštų majonezo;

  • 4 arbat. š. kapotų krapų;

  • 1.5 š. geltonų garstyčių;

  • 2 saujų laiškinių česnakų.
     

Gaminimas:

  1. Virkite kiaušinius puode ant silpnos ugnies apie 10 minučių. Išvirę, užpilkite šaltu vandeniu, leiskite jiems pastovėti, kol pakankamai atvės.
     

  2. Kiaušinius nulupkite ir perpjaukite per pusę. Švelniai išimkite trynius ir sudėkite į virtuvinį kombainą. Įpilkite majonezo, garstyčių, įberkite krapus, laiškinius česnakus – viską gerai sutrinkite.
     

  3. Į kiekvieną kiaušinio baltymo pusę įkrėskite apie 1 šaukštą įdaro. Prieš pat patiekdami, jei norite, pabarstykite ant viršaus daugiau laiškinių česnakų.

     

Šparagų ir ožkų sūrio pyragas

Karštas ir garuojantis arba net ir atvėsęs šparagų ir ožkų sūrio pyragas dvelkia pavasariu. Patiekite jį kartu su salotomis arba valgykite vieną. Jis puikiai tiks kaip vėlyvi sotūs pusryčiai arba kaip įmantri vakarienė. Gamindami užtruksite apie 50 min., išeis 6 porcijos.
 

Reikės:

  • 2 didelių saujų šparagų;

  • 1.5 puodelio pieno;

  • 2 š. sviesto;

  • 3 š. miltų;

  • 0.5 arbat. š. druskos;

  • 0.25 arbat. š. maltų juodųjų pipirų;

  • žiupsnelio muskato riešuto prieskonių;

  • 4 didelių kiaušinių žalių trynių;

  • 1.5 arbat. š. aliejaus;

  • 8 didelių baltų kiaušinių;

  • 1 puodelio tarkuoto ožkos sūrio.
     

Gaminimas:

  1. Įpilkite į didelę keptuvę vandens, kad maždaug apsemtų vieną centimetrą aukščio. Dėkite šparagus ir virkite apie maždaug 3 minutes, kol pasidarys švelniai traškūs. Šparagus nusausinkite švariu virtuviniu rankšluosčiu, tada supjaustykite 1 centimetro dydžio gabaliukais.
     

  2. Pakaitinkite pieną nedideliame puode ant vidutinės ugnies, kol pasidarys karštas. Ištirpinkite sviestą kitame puode ant vidutinės-silpnos ugnies, tuomet supilkite į jį pieną, dėkite į puodą miltus ir dažnai maišydami virkite apie 4 minutes. Įdėkite druską, pipirus ir muskato riešuto prieskonių. Nuimkite puodą nuo ugnies ir įmuškite kiaušinių trynius, įpilkite aliejaus. Mišinį supilkite į didelį dubenį gerai išmaišykite, o tada įmaišykite šparagus ir tarkuotą ožkos sūrį.
     

  3. Į atskirą didelį dubenį įmuškite 8 kiaušinių baltymus. Plakite elektriniu maišytuvu, lėtai didindami greitį, kol jie pradės putoti. Įberkite žiupsnelį druskos ir dar šiek tiek paplakite.
     

  4. Dabar abu mišinius supilkite į formeles po vienodą kiekį ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 20-25 minutes, kol švelniai paruduos. Neperkepkite – pyragėlių centrai turi atrodyti minkšti.

     

Saldintos morkos

Rudojo cukraus ir obuolių sulčių derinys daro šias lengvai cukruotas morkas saldžias ir neįtikėtinai skanias, tai – pats geriausias sveikas desertas. Susmulkinti švieži čiobreliai paryškina skonį šiame patiekale – jūsų skonio receptoriai tikrai bus patenkinti.
 

Reikės:

  • 2 kilogramų morkų, supjaustytų griežinėliais;

  • 3 š. nesūdyto sviesto;

  • 3 š. rudojo cukraus;

  • 2 š. nesaldintų obuolių sulčių;

  • 1 š. supjaustyto šviežio čiobrelio;

  • ¾ arbat. š. druskos;

  • ½ arbat. š. maltų juodųjų pipirų.
     

Gaminimas:

  1. Į didelę keptuvę sudėkite morkas ir įpilkite šiek tiek vandens. Užvirkite vandenį, o tuomet sumažinkite šilumą iki vidutinės – morkas troškinkite, retkarčiais pamaišydami, kol jos suminkštės, kai galima bus pradurti šakute, maždaug 10 minučių. Nusausinkite morkas ir grąžinkite į keptuvę, jau be vandens.
     

  2. Į keptuvėje esančias morkas įdėkite sviesto, rudojo cukraus, įpilkite obuolių sulčių, įberkite smulkintų čiobrelių, druskos ir pipirų. Virkite ant vidutinio stiprumo ugnies, dažnai maišydami, kol sviestas išsilydys, o skystis sutirštės ir apkeps morkos, apie 2-3 minutes. Patiekite karštas, nors puikiai tinka valgyti ir šaltas.


    Straipsnio autorė: Laima Brazauskaitė.

» Rašyti komentarą