Ar žinote, kiek obuolių patariama suvalgyti per dieną? Atsakė dietistė

Po žiemos sezono atsivalgę citrusinių vaisių šalies gyventojai vis labiau išsiilgsta sveikų, gardžių obuolių. Pasak lietuviško prekybos tinklo „Maxima“, pastebima, kad daliai pirkėjų parūpo ne tik įvairovė, tačiau ir pasibaigusios obuolių atsargos – šiuos vaisius į krepšelius ėmė krauti dideliais kiekiais. Dietistė Indrė Trusovė primena, kuo obuoliai yra naudingi žmogaus organizmui ir atsako į amžiną klausimą – kiek jų galime suvalgyti per dieną?

 

Apie obuolių naudą žmogaus organizmui yra girdėjęs kone kiekvienas, juk ne veltui sakoma, kad „vienas obuolys per dieną – sveiką padaro kiekvieną“. „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė, dietistė Indrė Trusovė pasakoja, kad šiame daugumos lietuvių pamėgtame vaisiuje yra gausu ir flavonoidų, ir vitaminų A, E, C, B1 bei B6, taip pat magnio, fosforo, kalio, kalcio. 

 

Obuolių paklausa ūgteli pasibaigus žiemos atsargoms

 

Kad obuoliai iš tiesų yra pamėgti šalies gyventojų, pastebi ir „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė – per metus prekybos tinklo parduotuvėse jų pirkėjai nuperka beveik 8 tūkst. tonų. Savo populiarumu šie vaisiai „Maximos“ pirkėjų krepšelyje nusileidžia tik bananams ir citrusams.

 

„Baigiantis žiemai, o ypač kovo mėnesį, obuolių paklausa ūgteli daugiau nei trečdaliu. Pastebime, kad dalis pirkėjų yra iki valiai pasimėgavę citrusiniais vaisiais ir pasiilgę mus visus metus lydinčių obuolių. Na, o kiti – jau spėję per žiemą ištuštinti jų sankaupas ir šiuo metu pajutę poreikį pasirūpinti jų atsargomis“, – dalinasi įžvalgomis „Maximos“ atstovė.

 

Pasak I. Trakimaitės-Šeškuvienės, prekybos tinklo asortimente ištisus metus pirkėjai gali rasti apie 10 skirtingų rūšių obuolių, kurie atkeliauja iš įvairiausių šalių tiekėjų.  

 

„Šie vaisiai į parduotuvių lentynas atkeliauja iš vietinių ūkių, kaimyninės Lenkijos sodų, o kai kurios rūšys atvyksta net ir iš Italijos ūkių. Šią savaitę pirkėjams siūlome išskirtinai didelį skirtingų rūšių obuolių pasirinkimą mažomis kainomis – kad būtų galima ir pasimėgauti gaiviu vasarišku skoniu, ir pasirūpinti išsekusiomis jų atsargomis“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

 

Vertingos obuolių medžiagos – odelėje

 

Dietistė Indrė Trusovė pasakoja, kad pagrindinė geroji obuolių savybė yra ta, kad šie vaisiai – itin turtingi skaidulomis, kurios yra būtinos norint palaikyti gerą žmogaus organizmo veiklą.

 

„Pakankamas skaidulų kiekis stiprina imuninę sistemą, gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, nutukimo rizikas, taip pat padėti sumažinti cholesterolį bei gliukozės koncentraciją kraujyje. Skaidulos padeda gerinti ir virškinamojo trakto veiklą, yra naudingos mūsų žarnyno mikroflorai, nuo kurios priklauso ne tik mūsų imunitetas, bet ir gera nuotaika“, – aiškina I. Trusovė.

 

„Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė atkreipia dėmesį, kad didelė dalis vertingų šio vaisiaus medžiagų yra susikaupusios obuolių odelėje, kurią esame linkę nulupti, baimindamiesi, kad kartu su odele galime suvalgyti ir organizmui nenaudingų medžiagų, naudojamų saugant obuolius nuo kenkėjų.

 

„Parsinešus obuolius iš parduotuvės juos reikėtų 15 minučių pamirkyti vandens ir sodos tirpale – į vieną litrą vandens reikia įberti šaukštą valgomosios sodos ir gerai išmaišyti. Šis tirpalas padeda atsikratyti pesticidų bei nereikalingų medžiagų, saugančių vaisius nuo sugedimo, pažeidimų“, – dalinasi I. Trusovė ir priduria, kad tokiu būdu ji rekomenduoja plauti visus vaisius, kuriuos parsinešate iš parduotuvės.

 

Ji taip pat pataria obuolius laikyti vėsioje, tamsioje vietoje, atokiai nuo tiesioginių saulės spindulių – tam puikiai tinka vaisiams bei daržovėms skirta lentyna šaldytuve.

 

„Jeigu nusipirkote didelį kiekį obuolių, reikėtų rasti vėsią, tamsią vietą jiems laikyti. Šaltis lėtina nokimo procesą, tad taip laikomi jie ilgiau išliks puikaus skonio, nepraras maistingų savybių, tad ir mėgautis jais galėsite ilgiau“, – dalinasi I. Trusovė. 

 

Kiek obuolių galima suvalgyti per dieną?

 

Kaip ir valgant kitus saldžius vaisius, taip ir mėgaujantis traškiais, organizmui palankiais obuoliais, svarbiausia yra saikas. Dietistė Indrė Trusovė įspėja, kad nors šiuose vaisiuose esančios skaidulos yra būtinos organizmo gerovei, vienu kartu suvalgyta per didelė jų dozė gali sukelti nemalonius pojūčius žarnyne. Pavyzdžiui, pilvo pūtimą, raižantį skausmą ar viduriavimą.

 

„2-3 obuoliai per dieną yra pats tas. Nepamirškime, kad obuoliuose yra ir nemažas cukraus kiekis – tai dar viena priežastis, kodėl juos, kaip ir daugumą kitų vaisių, reikėtų valgyti saikingai ir geriau pirmoje dienos pusėje. O kad cukraus lygis kraujyje išliktų stabilus, obuolius reikėtų derinti su baltymais ir riebalais, pavyzdžiui, riešutų sviestu – tai bus puikus, subalansuotas užkandis“, – pataria I. Trusovė.

 

Skaniu bei maistingu užkandžiu gali tapti ir iškepti obuoliai – jie lengviau virškinami, tad tiks net tiems, kurie serga virškinimo sistemos ligomis ar vargsta su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu. Mitybos specialistės teigimu, obuolius apdorojant termiškai, juose sumažėja vitamino C kiekis, tačiau išlieka daug skaidulų bei mineralų.

» Rašyti komentarą