Mūsų organizmui neretai prireikia neatidėliotinos pagalbos. Dauguma tokiais atvejais skuba į artimiausią vaistinę – kartais ir visai be reikalo, nes esama ir paprastesnių priemonių įveikti nedideles sveikatos problemas. Viena jų – gydymasis sultimis, kartais galinčiomis padėti ne prasčiau nei vaistai.
Sultys nuo pagirių
Reikės: 125 g papajų, 2 apelsinų, vidutinio dydžio agurko.
Tokiose sultyse gausu vitaminų A ir C, magnio, kalio seleno.
Papaja ramina nervų sistemą, agurkas padeda pašalinti iš organizmo toksinus ir papildo skysčių, kurių netekote švęsdami, atsargas. Na, o apelsinai aprūpina askorbo rūgštimi, būtina detoksikacijai. Selenas taip pat garsėja kaip puikus valiklis.
Kadangi pagrindinis nemalonių pagirių simptomų kaltininkas yra dehidratacija, sultis rekomenduojama gerti pakaitomis su daug gryno vandens.
Sultys nuo aukšto kraujospūdžio
Reikės: 250 g kivių (neluptų), vidutinio dydžio agurko, šaukšto granatų sėklų (nespaustas suberti į jau paruoštas sultis).
Sultys turtingos vitamino C, kalio, cinko.
Viena dažniausių padidėjusio arterinio kraujo spaudimo priežasčių – užsikimšusios arterijos. Kraujagyslių sienelės sustorėja, praranda elastingumą. Štai dėl ko toks svarbus vitaminas C – jis padeda organizmui gaminti kolageną, gerinantį kraujagyslių sienelių elastingumą.
Dar viena arterijų kimšimosi priežastis – oksidacijos procesai. Su jais taip pat kovoja vitaminas C. Be to, jis skystina kraują, taigi gerina šio cirkuliaciją.
Kalis, kurio nestinga kiviuose, irgi mažina kraujospūdį.
Sultys nuo celiulito
Reikės: 200 g obuolių, 50 g burokėlių, 100 g salierų.
Šios sultys, kuriose yra vitaminų A ir C, kalio ir magnio, folio rūgšties bei natrio, be kita ko, valo kraują, inkstus, limfą. Obuoliuose esantys pektinai padeda sustiprinti imunitetą.
Celiulitas – problema, neaplenkianti nei apkūnių, nei lieknų žmonių. Kaip viena to priežasčių įvardijamas organizmo užterštumas šlakais. Nuo to pagelbėti gali daržovės ir vaisiai, turintys daug vandens, padedančio apvalyti kūną iš vidaus.
Kovai su celiulitu dar rekomenduojami įvyniojimai ir sportas (nes ir jie prisideda prie detoksikacijos).
Sultys nuo tinimų
Reikės: 125 g šparagų, 10 kiaulpienių lapų (galima pakeisti rukolomis), 125 g meliono, didelio agurko, vienos kriaušės.
Receptas gal ir ne visai tradicinis sultims, užtat jos turi daug vitaminų A ir C, kalio, cinko.
Tinimą ir pabrinkimą gali sukelti kai kurių maisto produktų netoleravimas, cinko deficitas ir – nustebsite! – skysčių trūkumas organizme. Kai mūsų kūnui trūksta vandens, jis stengiasi tą sulaikyti ir kaupti.
Sultys nuo galvos skausmo
Reikės: 175 g bet kokių žalios spalvos salotų (kuo sodresnės spalvos, tuo geriau), 125 g pankolių, 1/2 citrinos (išspauskite sultis, o žievelę galite sutarkuoti ir suberti į gėrimą).
Vitaminų A, C, taip pat kalio, magnio, kalcio nestokojančios sultys gali palengvinti net migrenos kančias. Salotos ir pankoliai ramina kaip nervų sistemą, nes juose labai daug kalio ir magnio. Šie makroelementai apsaugo nuo spazmų, dažnai ir sukeliančių galvos skausmus.
Sultys, gerinančios širdies darbą
Reikės: 125 g šviežių burokėlių, 125 g rėžiukų (galima pakeisti petražolėmis), 125 g raudonųjų svogūnų, 250 g morkų, česnako skiltelės.
Sultys su daug vitaminų A, C, E, B6, magnio ir niacino nepaprastai naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai, tačiau turi specifinį kvapą. Dėl to jas patariama gerti pavakarieniavus.
Kita vertus, jeigu jūsų skrandis sveikas, po 15–30 minučių jokio nemalonaus kvapo, kurį lemia kai kurios gėrimo sudedamosios dalys, nelieka.
Įrodyta: jeigu vartojama užtektinai vitaminų C ir E ir nuosaikiai, bet reguliariai treniruojamasi, galima pailginti gyvenimą net iki dešimties metų! Taip yra dėl to, kad tokia strategija teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių darbą. O šios sultys – puikus reikalingų medžiagų šaltinis.
Sultys nuo streso
Reikės: 50 g salierų stiebų, 50 g pankolių (galima pakeisti kalendromis arba špinatais), 125 g romėniškų arba bet kokių kitų salotų, 175 g ananasų, šaukštelio smulkintų peletrūnų (pabarstyti, bet ne spausti).
Kad ir kiek šiose sultyse būtų vitaminų A, C, magnio ir kalcio – o jų tikrai nemažai, – įtampos gyvenime nuo tokio gėrimo tikrai nesumažės. Tokie dalykai – tik mūsų pačių rankose. Tačiau visi išvardyti produktai padės organizmui atsipalaiduoti, o sultyse esantys antioksidantai apsaugos, kiek tai įmanoma, ląsteles (taip pat ir nervų) bei palaikys jas sveikas.
Sultys nuo spuogų
Reikės: 100 g žalių bulvių (luptų), 100 g ridikėlių, 100 g morkų, vidutinio dydžio agurko.
Šiose sultyse daug vitaminų A, C, kalio, beta karoteno, folio rūgšties, todėl jos ne tik apsaugo odą nuo aknės, bet ir nuo bjaurių bėrimų pasikartojimo. Be to, karotenas suteikia odai dailų auksinį atspalvį, skaistina veidą, lėtina senėjimą.
Sultys nuo vidurių užkietėjimo
Reikės: 250 g kriaušių, 25 g džiovintų slyvų (be kauliukų), 125 g špinatų.
Šių sulčių paslaptis ne vitaminai A, C, K, ne beta karotenas, kalis, kalcis ir net ne folio rūgštis, o virškinimą skatinantys fermentai bei ląstelieną. Tiek vieni, tiek kiti padeda maistui keliauti žarnynu.
Beje, tokios sultys ne tik stimuliuoja virškinimo procesą, bet ir valo organizmą.
Sultys sveikiems nagams ir plaukams
Reikės: 175 g pastarnokų šaknų (galima pakeisti abrikosais), 175 g žalių paprikų, 10 g petražolių, 2 vidutinių agurkų.
Turinčios vitaminų A, C, K, kalio ir beta karoteno, šios sultys nuaugusių plaukų ir nagų nebeišgelbės, tačiau gali paveikti šaknis. Taigi užtikrinti purią šukuoseną ir stiprius nagus artimiausioje ateityje.
Keli patarimai
- Kadangi vis tiek neišvengsite paties nemaloniausio darbo – plauti sulčiaspaudę, – niekada negaminkite po vieną porciją. Geriau iškart dvi ar net keturias. Tikrai išgersite. Arba pasidalysite su kuo nors iš šeimynykščių.
- Į kiekvieną sulčių porciją įpilkite po šaukštelį šaltai spausto aliejaus. Taip padidinsite jų naudą ir padėsite organizmui pasisavinti vitaminą A.
- Drąsiai dėkite į sultis ledo – jas gerti bus skaniau.
- Jeigu kurio nors produkto neturite, nebijokite improvizuoti ir pasinaudoti tuo, ką rasite šaldytuve (arba šaldiklyje). Geriau išgerti stiklinę sulčių iš tų produktų, kurie tuo metu prieinami, užuot iš papratimo išmaukti puodelį kavos.
- Daržovių, iš kurių spaudėte sultis, likučius galite panaudoti kitiems patiekalams gaminti: sriuboms, apkepams, blyneliams, kotletams.