Visi žino, kad svogūno pjaustymas – ne itin malonus procesas. Šį kartą papasakosime, kaip tą padaryti neišliejus nė vienos ašaros.
Naudokite šaltą vandenį. Naudoti jį galima keliais būdais: sušlapinti peilį prieš pjaustymą ir jo metu arba tiesiog kelioms minutėms užmerkti nuluptą svogūną.
Pasinaudokite šaldytuvu arba šaldikliu. Iš anksto bent valandą palaikykite šaldiklyje svogūną. Taip pat patartina palaikyti šaldytuve peilį (apie 15 minučių).
Pjaustykite svogūną greta verdančio puodo su vandeniu – ašarosite tikrai mažiau. Arba perpjaukite svogūną į kelis stambias dalis, įmeskite kelioms minutėms į verdantį vandenį, o po to išgriebkite ir susmulkinkite – nebus jokių ašarų.
Laikykite burnoje gurkšnelį vandens. Nenurykite ir neišspjaukite jo, kol baigsite pjaustyti svogūną.
Kramtykite gumą arba petražoles.
Įjunkite ventiliatorių arba gartraukį. Ašaras sukeliančių medžiagų koncentracija ore bus mažesnė.
Pjaustykite svogūnus šalia uždegę žvakutę arba dujinę plytą – liepsnoje oksiduosis ašaras sukeliančios medžiagos.
Patepkite pjaustymo lentelę actu – cheminės reakcijos metu svogūno „garai“ bus neutralizuoti.
Pjaustymo lentelę galima pabarstyti druska – sultys, išsiskiriančios pjaustymo metu, susigers į druską. Pageidautina rinktis stambią.
Lentelę galima apdoroti ir citrinos gabaliuku – jis taip pat padės išvengti ne tik ašarų, bet ir nemalonių kvapų.
Išsirinkite tinkamą peilį. Svogūno pjaustymui geriausia naudoti peilį be dantukų.
Dar viena rekomendacija – pjaustydami svogūnus stenkitės kvėpuoti burna, o ne nosimi. Taip nosies gleivinė bus dirginama mažiau, o jūs atitinkamai mažiau ašarosite.
Gal ir komiška, bet efektyvu: pjaustydami svogūną galite užsidėti plaukimo akinius arba apsirišti akis marle.
Jei norite viską padaryti kaip įmanoma paprasčiau, palikite svogūno pjaustymą virtuviniam kombainui. Bet atminkite: dangtelis turi būti uždengtas sandariai (priešingu atveju teks išlieti ne vieną ašarą).
Pakeiskite svogūnus svogūnų laiškais, jei yra tokia galimybė. Patiekalų skonis tikrai nenukentės.
Būkite sveiki!
2016-08-04 19:10