Senovėje prieskoniai atliko tokį pat svarbų politinį ir ekonominį vaidmenį, kaip šiandien nafta ir dujos. Siūlome susipažinti su keliais įdomiais faktais.
- Kmynai – vienas iš seniausiai Europoje vartojamų prieskonių. Jis žinomas jau daugiau kaip 5000 metų.
- Siekiant patenkinti kasdienį vitaminų poreikį, piramides stačiusiems vergams Egipte kasdien duodavo svogūnų.
- Romėnai raudonėliais gindavosi nuo skruzdžių.
- Actekai savo valdovui mokesčius mokėdavo vanilės ankštimis.
- Viduramžiais už šafranų „klastojimą“ grėsė mirties bausmė, o už muskato riešutų vagystę nukirsdavo ranką. Nesistebėkite – prieskonių kainos tais laikasi buvo daug didesnės nei šiandien (pavyzdžiui, 100 g muskato riešutų kainavo tiek pat, kiek 6 jaučiai).
- Baziliko šakelė rankose reiškė kvietimą paflirtuoti.
- Tai, kad mėsa su prieskoniais daug skanesnė, žmonės suprato daugiau nei prieš 5000 metų.
- Pirmoji prieskonių enciklopedija buvo išleista XVI amžiuje.
- Senovės Graikijoje laurų lapai buvo laikomi šventais. Saulės dievas Apolonas vaizduotas su laurų vainiku ant galvos. Tokie vainikai simbolizavo jėgą ir pergalę, todėl jais apdovanodavo čempionus.
- Vienas iš pačių seniausių prieskonių yra česnakas. Jis Kinijoje ir Egipte buvo auginamas daugiau kaip prieš 5000 metų.
- Romėnai pirmieji pradėjo naudoti prieskonius kosmetiniais tikslais: kad burnos kvapas būtų gaivus, jie kramtydavo gvazdikėlius, skalaudavo gerklę raudonėlių ir čiobrelių, o rankas ir kojas – mėtų nuoviru.