Įdomūs faktai apie prieskonius

Senovėje prieskoniai atliko tokį pat svarbų politinį ir ekonominį vaidmenį, kaip šiandien nafta ir dujos. Siūlome susipažinti su keliais įdomiais faktais.

 

  1. Kmynai – vienas iš seniausiai Europoje vartojamų prieskonių. Jis žinomas jau daugiau kaip 5000 metų.
  2. Siekiant patenkinti kasdienį vitaminų poreikį, piramides stačiusiems vergams Egipte kasdien duodavo svogūnų.
  3. Romėnai raudonėliais gindavosi nuo skruzdžių.
  4. Actekai savo valdovui mokesčius mokėdavo vanilės ankštimis.
  5. Viduramžiais už šafranų „klastojimą“ grėsė mirties bausmė, o už muskato riešutų vagystę nukirsdavo ranką. Nesistebėkite – prieskonių kainos tais laikasi buvo daug didesnės nei šiandien (pavyzdžiui, 100 g muskato riešutų kainavo tiek pat, kiek 6 jaučiai).
  6. Baziliko šakelė rankose reiškė kvietimą paflirtuoti.
  7. Tai, kad mėsa su prieskoniais daug skanesnė, žmonės suprato daugiau nei prieš 5000 metų.
  8. Pirmoji prieskonių enciklopedija buvo išleista XVI amžiuje.
  9. Senovės Graikijoje laurų lapai buvo laikomi šventais. Saulės dievas Apolonas vaizduotas su laurų vainiku ant galvos. Tokie vainikai simbolizavo jėgą ir pergalę, todėl jais apdovanodavo čempionus.
  10. Vienas iš pačių seniausių prieskonių yra česnakas. Jis Kinijoje ir Egipte buvo auginamas daugiau kaip prieš 5000 metų.
  11. Romėnai pirmieji pradėjo naudoti prieskonius kosmetiniais tikslais: kad burnos kvapas būtų gaivus, jie kramtydavo gvazdikėlius, skalaudavo gerklę raudonėlių ir čiobrelių, o rankas ir kojas – mėtų nuoviru.
» Rašyti komentarą