- Verdantis vanduo, 0.5 litro
- Gauromečio žolės (džiovintos), 150 gramų
- Pienas, 750 mililitrų
- Sviestas, 200 gramų
- Druska, 1 valgomasis šaukštas
- Juodieji pipirai, 1 žiupsnelis
150 gramų gauromečio žolės (taip pat vadinama ožrože, rusai vadina Иван-ча́й) su visais kotais, žiedais, lapais užlpilame verdančiu vandeniu (reiktų apie 0,5 litro) taip, kad semtų. Viriname ant silpnos ugnies 40 min. Tuomet išjungiame ir paliekame valandai.
Po valandos vėl įjungiame ugnį, pilame pašildytą pieną ir kaitiname. Jeigu pienas pasterizuotas, tai arbatą pakanka tiesiog gerai sušildyti, o jeigu ne, tai užvirinkite.
Arbatai įkaitus įmeskite sviestą, jam pradėjus tirpti berkite druskos ir pipirų (geriau šviežiai maltų). Druskos ir pipirų kiekį pareguliuoti pagal skonį. Arbata tiekiama karšta, dažniausiai dubenėliuose.
Šis gėrimas dar vadinama kalmukų arbata. Kalmukai yra viena iš mongolų tautos grupių, jie gyvena vakarinėje Kaspijos jūros pakrantėje. Ši arbata sušildo, suteikia jėgų, padeda stiprinti sveikatą. Ruošiama iš įvairių žolių ir jų mišinių, tačiau, tikima, kad gauromečio arbata ypač naudinga. Manoma, kad mongolų tautas receptas pasiekė iš Tibeto.
2015-07-26 14:54