- Vaisiai arba uogos, 500 gramų
- Klevš sirupas arba medus, 0.25
- Ispaninio šalavijo sėklos, 2 valgomieji šaukštai
Vaisius nulupkite, išimkite sėklas/kauliukus. Vaisius arba uogas galima rinktis pagal savo skonį (tinka braškės, gervuogės, persikai, kriaušės ir t.t.). Pertrinkite elektriniu trintuvu.
Į puodą sudėkite trintus vaisius ir pasirinktą saldiklį (pastarojo kiekį reguliuokite pagal save, jis priklausys nuo vaisių saldumo. Geriau mažiau nei daugiau, nes visada galėsite pridėti dar), užkaiskite ant vidutinio stiprumo ugnies.
Kaitinkite pamaišydami 5-15 minučių, kol masė suskystės, užvirinkite, virkite dar bent 5 minutes, jei reike - pamaigykite šakute.
Patikrinkite, ar pakanka saldumo, jei reikia - įmaišykite dar saldiklio.
Įmaišykite ispaninio šalavijo sėklas, pavirkite dar minutę, pamaišykite, nukaiskite, leiskite pastovėti 10 minučių. Jei po to masė dar atrodo per skysta, įmaišykite dar šaukštelį ar du sėklų, ir vėl palikite 10 minučių (tačiau turėkite omenyje, kad vėsdamas džemas dar šiek tiek stings).
Sudėkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip dvi savaites (užšaldžius galima laikyti iki 2 mėnesių).
Šis džemas puikus tuo, kad jam galima naudoti praktiškai bet kokius jūsų mėgstamus vaisius ar uogas!