Kaip visiems puikiai žinoma, dailiosios lyties atstovės yra didelės saldumynų mėgėjos. Dirbtiniai saldikliai sukurti tarytum tam, kad šiuo malonumu būtų galima mėgautis amžinai. Vis dėlto neseniai atlikti bandymai su graužikais parodė, kad už tai tenka brangiai mokėti – saldiklių vartojimas didina vėžinių darinių vystymosi riziką. Mūsų dienomis produktų, kuriuose yra šio kenksmingo priedo, skaičius auga taip pat greitai, kaip ir antsvorio turinčių bei nutukusių žmonių. Kaip teigia Bolonėje esančio Ramazzini instituto direktorius Morando Soffritti, po suklarozės pavartojimo vėžio rizika graužikams padidėjo 2 kartus.
Šiame saldiklyje be sacharozės aptikta ir chloro molekulių. Britų moklininkai tikina, kad suklarozėje yra daugiau pesticidų. Pelėms buvo duodama šio cukraus pakaito įvairiais kiekiais, ir kiekvienu atveju tai baigdavosi mirtimi. Skrodimas parodė, kad pelės susirgdavo leukemija. Tokiu pat poveikiu pasižymėjo ir aspartamas.
Atliekant bandymys su žiurkėmis, pastebėta, kad jų organizme atsirasdavo vėžinių darinių ir įvairių patologijų – pavyzdžiui, padidėdavo kepenys, plaučiuose būdavo auglių. Bet koks saldiklis dideliais kiekiais yra pavojingas. Alkoholiniuose ir nealkoholiniuose gėrimuose rastas kalio acesulfatas, kuris naudojamas kramtomosioms gumoms ir įvairiems desertams. Jis vartojamas kartu su suklaroze. Šie saldikliai šunų ir triušių skydliaukei darė neigiamą įtaką.
Pasaldinti nealkoholiniai gėrimai provokuoja moterų priešlaikinį gimdymą. Eksperimentai su gyvūnais parodė, kad saldikliai neigiamai veikia kiaušides. Jie gali sukelti šlapimo pūslės, gimdos, kiaušidžių ir kitų organų vėžį, todėl specialistai pataria savo poreikį saldumynams patenkinti natūraliais cukraus pakaitas – pavyzdžiui, džiovintais vaisiais.
JAV specialistai teigia, kad gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė – jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau, negu iki šiol teigta.
Kitas faktas
Komentarai (4)