Daržovių blyneliai - puikus būdas sunaudoti likučius

Daržovių blyneliai - puikus būdas sunaudoti likučius

Dažnai šaldytuvo stalčiuose užsilieka kelios morkos, pusė paprikos, cukinijos ar baklažano, kurių neturime kur panaudoti. Tam gali puikiai pasitarnauti įvairių daržovių blyneliai. Paprastas, gardus ir pigus patiekalas tikrai patiks visiems šeimos nariams. Be to, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad ne tik vasarą, bet ir žiemą mūsų maistas turėtų būti įvairiaspalvis, o ryškių spalvų jam visada suteikia paprikos. Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė sako, kad ši daržovė itin universali, todėl tinka ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras, o taip pat – kaip sriubų, salotų, troškinių, padažų, blynelių ar apkepų komponentas.

 

Ragina valgyti daugiau daržovių žiemą

 

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad ir šaltuoju metų laiku, kai neturime tokio didelio pasirinkimo,turėtume valgyti pakankamai daržovių: „Trečdalis dienos daržovių kiekio galėtų būti šviežios: kopūstinės daržovės, įvairūs šakniavaisiai. Paprikas dažnai vartojame salotoms, daugiausia naudos gauname valgydami jas termiškai neapdorotas, bet skaidulos ir mineralinės medžiagos išlieka net jas kaitinant. Be to, paprikų skonio savybės išlieka ir kitaip atsiskleidžia jas kepant ar troškinant.“ 

 

Kulinarijoje plačiai naudojama daržovė yra puikus vitaminų C, A, E, mineralų, antioksidantų ir skirtingų karotinoidų šaltinis. Būtent jie lemia paprikų odelės bei minkštimo spalvą.

 

„Oranžinės spalvos paprikose yra daugiau betakarotinoidų, kitose – karotinoido zeaksantino. Iš tiesų, nėra itin didelio skirtumo, kokios spalvos paprikas valgome, reikėtų tik stengtis, kad maistas būtų įvairus ir spalvingas, o tam paprikos labai tinka. Žinoma, verta atsižvelgti į individualias organizmo savybes, nes jautresnį virškinamąjį traktą turintiems žmonėms paprikos gali sukelti diskomfortą. Tokiu atveju jas reikėtų valgyti nulupus odelę arba sublanširavus“, – pataria gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė. 

 

Kaip išsirinkti kokybiškiausias 

 

Norint protingai apsipirkti ir tinkamai pasirinkti daržoves prekybos vietose, „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria atkreipti dėmesį į jų išvaizdą. „Paprikos turėtų būti tvirtos, stangrios, ryškaus atspalvio ir blizgaus paviršiaus. Svarbu, kad jų odelė nebūtų raukšlėta, suglebusi ar suvytusi. Be to, ant jų paviršiaus neturėtų būti minkštų dėmių bei įpjovimų, o stiebo dalyje – pelėsio ženklų. Namuose jas geriausia laikyti šaldytuve, specialiame daržovių stalčiuje, bet be plėvelės, nes ji leis greičiau susidaryti kondensatui, kuris gali paspartinti paprikų puvimą“, – sako ekspertė, primindama, kad paprikas geriausia suvartoti per 2–3 dienas. 

 

Pasak L. Barčaitės, patiekalų su paprikomis – gausybė: jas galime valgyti įdarytas, keptas, marinuotas. Prekybos centruose parduodamos keturių spalvų: geltonos, oranžinės, žalios ir raudonos saldžiosios paprikos, iš kurių dažniausiai pirkėjai renkasi pastarąsias. „Visų paprikų skonio savybės gana panašios, tik žaliosios paprikos yra kiek kartesnės. Pastebime, kad populiarėja fasuotos ilgosios saldžiosios paprikos – jos itin tinka salotoms, nes turi nedaug sėklyčių, taip pat mėgstami mažųjų paprikų rinkiniai, pažymėti privačia etikete – „Rimi“ pavadinimas ant pakuotės užtikrina aukštą produktų kokybę ir žemesnę kainą. Tad norint efektyviai apsipirkti, reikėtų prieš einant į prekybos centrą peržvelgti elektroninėje svetainėje www.rimi.lt skelbiamas tos savaitės akcijas bei pasinaudoti ypatingomis nuolaidomis – jų yra kiekvienoje maisto produktų kategorijoje, tad mėgstamas prekes įsigysite pigiau“, – pataria ekspertė.

 

Sunaudokime daržovių likučius patiekalams

 

Jeigu daržovių stalčiuje radote įvairių likučių, vakarienei verta išsikepti daržovių blynelių su mažiau miltų. „Galima blynelius kepti vien iš šaldytų daržovių, maišyti jas su šviežiomis arba kepti tik šviežių daržovių patiekalą. Jei šaldytos daržovės vandeningos (cukinijos, baklažanai, špinatai), atšildžius jas dar reikėtų šiek tiek apkepti, kad pašalintumėte drėgmės perteklių. Blyneliams ir apkepams tinka įvairios paprikos, savo ryškiomis spalvomis jos pagyvina patiekalų išvaizdą. Daržovių apkepai ir blyneliai geri tuo, kad jiems galima sunaudoti įvairius daržovių likučius – nieko neišmetant. Be to, kas kartą verta rinktis vis kitas daržoves: patiekalų skonis bus skirtingas.“ 

 

Blyneliams galima panaudoti įvairias daržoves: kopūstus, žiedinius kopūstus, brokolius, morkas, baklažanus, cukinijas, moliūgus, špinatus – svarbu jas smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti. „Galite į blynelių masę įmaišyti tarkuoto kietuojo sūrio, grybų, įvairių prieskonių. Tik jei bersite jų daugiau, o prieskonių sudėtyje yra druskos, sumažinkite į blynelių masę dedamos druskos kiekį“, – pataria kulinarijos technologė.

 

„Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo išsikepti daržovių blynelių, o prie jų pasiruošti padažą su česnakais: jam tereikės į keletą šaukštų grietinės ar natūralaus jogurto įspausti česnako skilteles ir įberti džiovintų žolelių.

 

Daržovių blyneliai

 

Blyneliams* reikės:

 

Pakuotės mažųjų paprikų – mažosios paprikos „Rimi“ 1,69 eur/150 g;

Šaldytų daržovių mišinio – greitai užšaldytas trijų daržovių mišinys „Rimi“ (morkos, brokoliai, žiediniai kopūstai) 1,69 eur/400 g;

Svogūnų laiškų – fasuoti svogūnų laiškai 0,59 eur/50 g;

1/2 puodelio norimų miltų;

2 didelių kiaušinių;

1 šaukštelio druskos;

aliejaus kepimui. 

 

Kaip gaminti:

  1. Leiskite šaldytoms daržovėms atšilti arba naudokite mikrobangų krosnelės atšildymo funkciją. Atšilusias pasmulkinkite. Smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus ir paprikas.
  2. Sudėkite visas daržoves į didelį dubenį. Suberkite miltus ir druską, įmuškite kiaušinius, viską gerai išmaišykite.
  3. Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų ir kepkite jame blynelius, iškart paspaudami, kad būtų plokštesni. Kepkite maždaug po 3 minutes iš kiekvienos pusės arba kol blyneliai taps auksinės spalvos. Iškeptus blynelius perkelkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę ir trumpam palikite, kad susigertų riebalų perteklius.
  4. Blynelius patiekite su česnakų ir žolelių padažu.

 

*Šios produktų kainos užfiksuotos sausio 26 d. e.parduotuvėje „Rimi.lt“.

 

Skanaus!

Komentarai