Dantų implantavimas: odontologė išsklaidė populiariausius mitus

Dantų implantavimas: odontologė išsklaidė populiariausius mitus

Dantų netekimą neretai lydi ne tik fizinis, bet ir psichologinis diskomfortas. Vis dėlto, šiais laikais odontologai jau gali pasiūlyti inovatyvų, saugų ir kasdienybę palengvinantį sprendimą – dantų implantus. Plačiau apie dantų netekimo sukeliamas problemas ir dažniausius mitus, susijusius su dantų implantais, pasakoja odontologijos klinikos „Balta lapė“ gydytoja odontologė Monika Čereškaitė.

 

Pacientai linkę atidėlioti

 

Dantų implantavimas – iš pažiūros paprasta procedūra, tačiau pacientai yra linkę ją atidėlioti. Dėl delsimo procedūra tampa kur kas sudėtingesnė: pradeda nykti žandikaulio kaulinis kiekis, įvyksta ir veido deformacijos – įdumba skruostai, nusvyra lūpų kampučiai, formuojasi raukšlės. Be to, nukenčia ir emocinė paciento sveikata – atsiranda nepasitikėjimas savimi, nenoras bendrauti, vengiama šypsotis.

 

„Priežasčių, kodėl pacientai atidėlioja implantaciją – ne viena. Pirma, tai būna psichologiniai veiksniai. Kad ir kaip tai skambėtų, sunku „atsisveikinti“ su dantimis, ypač jei jų liko keli paskutiniai. Žmonės nelengvai tai priima, išgyvena emociškai“, – pasakoja „Baltos lapės“ odontologė.

 

Pasak M.Čereškaitės, pacientus atbaido ir mitai apie procedūros skausmingumą, sudėtingumą, implantų prigijimo riziką, o galiausiai – kainą. Įsitikinę, kad tai per brangu, tiesiog, nesikreipia, nemėgina, nesikonsultuoja.

 

„Vis tik pirmiausia turėtume kalbėti apie paciento gyvenimo kokybę. Mūsų klinikos vienas iš pagrindinių tikslų – sugrąžinti komfortą gyventi įprastą gyvenimą – valgyti ką nori ir laisvai bendrauti“, – aiškina pašnekovė.

 

Tais atvejais, kai netenkama vieno danties ir labai ilgai delsiama implantuoti, šalia esantys dantys ima slinktis į likusią laisvą vietą. „Dantys pasistumia į tuščią vietą ir atsiranda trapecijos formos skylė, o trapecijos formos danties mes neįdėsime. Todėl įvykus šiam procesui, norint implantuoti, prieš tai reikės dar ortodonto pagalbos. Tokiu papildomų problemų galima išvengti, jei žmogus kreipiasi laiku“, – tikina gydytoja.

 

Unikali metodika „visi dantys ant 4 implantų“

 

Klinikoje „Balta lapė“ dantų implantavimui naudojama metodika, vadinama „visi dantys ant 4 implantų“. Tai moderni technologija, leidžianti atkurti visus prarastus žandikaulio dantis, naudojant vos 4 (kartais ir 6) implantus. Šis gydymo būdas neretai leidžia išvengti ir kaulo priauginimo procedūrų.

 

„Šį gydymo būdą sugalvojo vienas portugalų gydytojas. Tada implantai buvo labai brangūs, o spręsti žmonių problemą reikėjo. Taigi, jis sugalvojo, kad nebūtina dėti po vieną implantą, galima įsukti keturis, jei kaulo pakanka, ir sutaupyti žmogaus pinigus. Tokiu atveju mes turime dantų protezą, kuris tvirtinamas prie implantų – jis nekrenta ir atrodo natūraliai“, – dalijasi gydytoja.

 

Papasakojo, ko galima tikėtis

 

Paklausta, kiek laiko paprastai užtrunka implantavimo procedūra – nuo šalinimo iki naujos šypsenos, klinikos „Balta lapė“ atstovė aiškina, kad viskas priklauso nuo implantų sugijimo, kuris gali užtrukti apie 3-6 mėnesius.

 

„Iš pradžių pacientui suteikiame pirminę apžiūrą, sudarome gydymo planą ir leidžiame ramiai apsispręsti. Jeigu reikalinga pašalinti sugedusius dantis, tai atliekama vieno vizito metu. Šiam gydymui atliekama vietinio nuskausminimo procedūra. Tada įsriegiami 4 dantų implantai. 2 dantų implantai fiksuojami priekinių dantų grupės srityje, kiti 2 kampu įsriegiami šoninių dantų grupės srityje. Esant poreikiui, pagaminami gražūs, natūraliai atrodantys laikini protezai. Maždaug po 3–6 mėnesių, kai implantai suauga su kaulu, įtvirtinami nuolatiniai protezai“, – trumpai gydymo procedūrą nupasakoja odontologė. Pasiteiravus apie kainą, M. Čereškaitė sako, kad „Baltos lapės“ klinikoje gydymo kaina su protezavimu yra nuo 4099 Eur.

 

Vertindama procedūros skausmingumą gydytoja atkreipia dėmesį, kad kelias dienas pacientai jaučia diskomfortą, tačiau jis nėra toks didelis, kaip dažnai įsivaizduojama. Vis tik, anot M. Čereškaitės, laikantis gydytojo nurodymų nemalonūs simptomai greitai praeina.

 

Tiesa, pašnekovė atkreipia dėmesį į labai svarbų dalyką – būtina laikytis gydytojo nurodymų tiek po procedūrų, tiek įtvirtinus nuolatinius protezus. Pirmomis dienomis dantis valyti reikia itin atsargiai, naudoti tik minkštą dantų šepetėlį, kruopščiai išskalauti burną. Tai labai svarbu, nes bet kokie likę nešvarumai atveria kelią infekcijoms.

Komentarai