Skirtingų mėsos rūšių privalumai ir trūkumai

Kiekvienas sprendžia pats, valgyti jam mėsą ar ne, ir kokią rinktis. Mūsų mityboje tai – pagrindinis baltymų šaltinis (ankštinės daržovės, žinoma, irgi neblogas pasirinkimas, bet mėsai šiuo atžvilgiu visgi smarkiai nusileidžia), taip pat – tikras įvairių vitaminų bei cinko lobynas. Bet valgyti mėsą reikia su saiku. Kokie skirtingų mėsos rūšių privalumai ir trūkumai?
 
Jautiena

Privalumai

Vyrų itin mėgstamuose jautienos pjausnių didkepsniuose yra didžiausias baltymų kiekis. Tokia mėsa laikoma dietine. Joje pakanka mikroelementų: magnio, cinko, kalcio, kalio, geležies, fosforo, natrio – visi jie stiprina kaulus ir raumenis. Vitaminų jautienoje irgi ne ką mažiau: A (naudingo regos organams), PP (įeinančio į fermentų sudėtį), C (stiprinančio kraujagyslių sieneles), B6 ir B12 (aktyviai padedančių organizmui pasisavinti geležį).

Virtą jautieną patartina valgyti sveikstant po traumų ir nudegimų.

Trūkumai

Vadinamoji marmurinė jautiena – su riebalų gyslelėmis, – nėra tokia jau dietinė. Be to, joje daug cholesterolio, nes nelaisvėje auginamų mėsinių galvijų mėsoje yra daugiau sočiųjų riebalų rūgščių. Kita vertus, itin liesa jautiena taip pat negerai: joje daugiau sunkiai besilydančių riebalų ir beveik visiškai nėra naudingųjų polinesočiųjų riebalų. Taigi kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, pernelyg liesa jautiena dietinei mitybai visiškai netinka.

Pastebėtina, kad jautienoje taip pat yra purinų, skatinančių šlapimo rūgšties susidarymą. Būtent dėl jų gali įsišėlti podagra, osteochondrozė ar šlapimo pūslės akmenligė.

Nesaikingas jautienos vartojimas gali nuslopinti imunitetą ir padidinti jautrumą daugeliui ligų. Ypač tai pavojinga garbaus amžiaus žmonėms.
 
Veršiena
 
Privalumai

Veršiena laikoma pačia sveikiausia mėsa – juk joje itin daug lengvai pasisavinamų aminorūgščių, vitaminų bei įvairiausių mineralinių medžiagų: vitaminų E, PP, A, C, B6 ir B12, fosforo, geležies, kalio, cinko, vario, kobalto, magnio...

Veršiena stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą, yra lengvai virškinama. Maža to: termiškai apdorojama ši mėsa beveik nepraranda savo maistingųjų savybių.

Pripažintą vienu geriausių geležies šaltinių veršieną patariama valgyti, pavyzdžiui, su raugintais kopūstais, nes geležį mūsų organizmas pasisavina tik gaudamas vitamino C.

Šiaip veršiena rekomenduojama visiems, sveikstantiesiems po ligos, vaikams ir pagyvenusiems žmonėms, bet ypač – hipertonikams.

Trūkumai

Jokių akivaizdžių trūkumų veršiena, kaip maistas, neturi. Kita vertus, tai ta pati jautiena, taigi ir joje yra purinų – tik mažesniais kiekiais. Dėl šios priežasties veršieną atsargiau turėtų vartoti sergantieji artritu, podagra.
 
Aviena
 
Privalumai

Mineralinių medžiagų ir vitaminų kiekiu nenusileidžia jautienai ar kiaulienai, bet štai geležies už kiaulieną turi net 30 % daugiau.

Ėriena puikiai tinka vaikų ir pagyvenusių žmonių mitybai, nes turi mažai kalorijų, bet daug fluoro (be kita ko, saugančio dantis nuo ėduonies). Ėrienos sultinį patariama valgyti kamuojamiems gastrito, tiems, kurių skrandžio rūgštingumas yra sumažėjęs.

Aviena rekomenduojama diabeto profilaktikai, mat stimuliuoja kasos darbą.

Avies taukai plačiai naudojamas gydant peršalimo ligas (anginą, gripą, ūmias viršutinių kvėpavimo takų infekcijas). Tuomet karštame piene ištirpdomas šaukštas medaus ir taukų.

Trūkumai

Aviena – gana sunkiai virškinamas maistas, todėl ja nereikėtų piktnaudžiauti turintiesiems problemų su žarnynu ir skrandžiu. Nereikėtų tokios mėsos valgyti žmonėms, sergantiems kepenų, inkstų, tulžies pūslės ligomis, skrandžio opa arba gastritu, kai padidėjęs skrandžio rūgštingumas. Nepataria dietologai riebios avienos duoti vaikams, senjorams ir ligoniams, sergantiems artritu.

Seno gyvulio mėsoje būna daug sunkiai besilydančių riebalų, nors ir mažai cholesterolio. Todėl besilaikantiesiems dietos jos geriau nevalgyti.
 

Kiauliena
 
Privalumai

Įrodyta, kad kiauliena užima antrąją vietą lengviausiai pasisavinamų mėsos produktų sąraše, be to, joje yra didžiulis kiekis mūsų nervams ir bendrai savijautai naudingų B grupės vitaminų.

Gydytojai rekomenduoja įtraukti kiaulieną į maitinančių motinų valgiaraštį, nes šioje mėsoje esantys baltymai skatina pieno gamybą.

Toli gražu ne šalutinis vaidmuo kiaulienai tenka ir kalbant apie vyrų lytinę funkciją: irgi ne kartą moksliniais tyrimais įrodyta, kad kiauliena labai gerai veikia potenciją.

Tiek kiaulienoje, tiek lašiniuose yra arachidino rūgšties bei seleno. Jie padeda mums kovoti su depresija, o mūsų organizmui – atnaujinti ląsteles.

Trūkumai

Ši mėsa yra pavojinga alergikams – joje yra histamino.

Šoninė, šonkauliukai, saliamis ir kiti patiekalai iš bekono turi labai daug sočiųjų riebalų ir yra itin kaloringi. Piktnaudžiavimas kiaulienos produktais gerokai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Per žalią kiaulieną, nepatikrintą ir pirktą ne patikimoje prekybos vietoje, galima užsikrėsti labai nemaloniomis ligomis, pavyzdžiui, helmintoze. Dar mėsoje gali būti sveikatai pavojingų bakterijų: trichinelių, sarkocistų, echinokokų. Todėl labai svarbu ją apdoroti aukštesnėje kaip 75 laipsnių temperatūroje – kad žūtų visos bakterijos ir parazitai.
 
Kalakutiena
 
Privalumai

Turi mažai kalorijų, tinka dietinei mitybai. Tačiau šios liaupsės skirtos tik krūtinėlei. Šiaip kalakutienos riebumas nedaug mažesnis už kiaulienos. Bet krūtinėlėje tėra 1,6 g riebalų 100 g mėsos ir vos 104 kalorijos, tad jeigu rūpinatės savo svoriu, valgykite tik ją.

Kalakutiena lengvai virškinama, turi daug kalio ir fosforo: 150 g kalakutienos patenkins jūsų paros fosforo poreikį.

Kalakuto mėsa beveik niekada nesukelia alerginių reakcijų. Ji idealiai tinka pirmajam kūdikių maisteliui.

Trūkumai

Jų, galima sakyti, nėra. Nebent tai, kad kalakutienoje gana daug natrio, taigi smarkiai sūdyti šios mėsos nerekomenduojama – ypač hipertonikams.
 
Vištiena
 
Privalumai

Vištienoje gerokai mažiau riebalų, nei jautienoje ar kiaulienoje, organizmas ją lengvai pasisavina. Tai – geras linolio rūgšties, stimuliuojančios imunitetą, šaltinis, taigi ne veltui susirgus patariama gydytis vištienos sultiniu.

Dar vištienoje yra labai naudingos aminorūgšties glutamino – tai centrinės nervų sistemos stimuliatorius.

Vitaminas niacinas, arba B3, kurio taip pat esama vištienoje, yra tikras vaistas nervų ląstelėms. Jis palaiko širdies darbą, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje ir dalyvauja skrandžio sulčių gamyboje.

Vištiena tinka sergantiesiems podagra, poliartritu, diabetu arba opalige.

Trūkumai

Gaila, bet kartais parduotuvėje parduodama paukštiena gali būti persotinta antibiotikų. Ypač didelis jų kiekis susikaupia šlaunelėse – pačioje riebiausioje viščiuko vietoje, mažiausias – sparneliuose.

Kai kuriems žmonėms gali pasireikšti alergija, nes vištienoje yra histamino.

Nepatikrinta ir netinkamai termiškai apdorota vištiena gali užkrėsti salmonelėmis ir susargdinti jus salmonelioze.

» Rašyti komentarą
» Komentarai
Lukas
2018-12-03 20:27
O kaip su žvėriena? Mano manymu jinai yra pati sveikiausia mėsa