Renkamės vaisius ir daržoves pagal spalvą

Šiuolaikiniai dietologai nepakeitė savo nuomonės apie tai, kas yra „sveika mityba“. Žmogaus racionas turi būti subalansuotas: būtina žuvis, paukštiena, neriebūs rūgštaus pieno produktai, gaminiai iš neskaldytų grūdų, rudieji ryžiai, taip pat svieži vaisiai ir daržovės.

Specialistai jau seniai atkreipė dėmesį į tai, kad visus vaisius ir daržoves atsižvelgiant į jų spalvą galima suskirstyti į 5 grupes. Jų manymu, šiuos produktus reikia vartoti ne kaip papuola, o taisyklingai – suskirsčius pagal spalvinę gamą. Kiekviena iš šių grupių pasižymi vis kitomis ypatybėmis.


Į pirmąją grupę patenka raudonos spalvos produktai, pavyzdžiui, braškės, pomidorai, vyšnios ir avietės. Su jais organizmas gauna naudingų medžiagų – likopeno ir elago rūgšties. Žalios spalvos produktai patenka į antrąją grupę: tai obuoliai, petražolės, agurkai. Juose yra liuteno ir izoflavonoidų. Trečioji grupė – geltonos ir oranžinės spalvos vaisiai bei daržovės. Šie produktai teigiamai veikia odą, suteikia jai gražią spalvą ir gaivumo, gerina regėjimą, todėl įtraukite į savo mitybą citrusinių vaisių, morkų ir melionų.

Ketvirtoji grupė – baltos daržovės, t. y. svogūnai ir česnakai (juose daug antibakterinių medžiagų, tai – natūralūs antibiotikai). Į penktąją grupę patenka violetinės spalvos produktai: gervuogės, mėlynės, juodieji serbentai, vynuogės. Juose daug antioksidantų, kurie atlieka apsaugines žmogaus organizmo funkcijas ir užkerta kelią senėjimo procesams.

» Rašyti komentarą