Rapsas – iš antikos laikų kilęs augalas

Rapsai yra vienas iš seniausiai kultivuojamų augalų planetoje dar nuo antikos laikų. Seniau buvo auginami techninės paskirties rapsai ir su maistu nieko bendro neturėjo. O 1970 m. buvo išvesti maistiniai rapsai, turintys daug žmogaus organizmui naudingų savybių ir medžiagų.

„Išvesti“ – reiškia ne genetiškai modifikuoti, o išvesti selekcijos būdu taip, kaip mūsų seneliai soduose išvesdavo naujų veislių obelis. Genetiškai modifikuotus augalus Lietuvoje auginti aplamai draudžiama.

Metai iš metų rapsų aliejus tapo populiariausiu augalų aliejumi Skandinavijoje, Kanadoje, D. Britanijoje. Dideli rapsų plotai želia visoje Europoje, taip pat ir mūsų šalyje. Už Europos Sąjungos ribų daugiausiai rapsų auginama Kinijoje, Indijoje ir Australijoje.

Pirmiausia, šis rapsų aliejaus populiarumas yra dėl jo naudos sveikatai – rapsų aliejus turi mažiausiai sočiųjų riebalų iš visų rūšių aliejaus – net perpus mažiau nei alyvuogių aliejuje.

Sotieji riebalai labai didina bendrą cholesterolio ckiekį, nes jie didina tiek MTL, tiek DTL cholesterolio kiekį. Labai svarbu riboti sočiųjų riebalų kiekį maiste – jie turėtų sudaryti ne daugiau kaip 7 proc. paros riebalų normos.

Rapsų aliejus – sveikata širdžiai

Ar žinojote, kad rapsai ir jų aliejus yra kupini vitamino E? Juk šis vitaminas yra natūralus antioksidantas, saugantis mūsų ląsteles nuo kenksmingų laisvųjų radikalų. Be to, šis aliejus, priešingai nei dauguma riebalų, nedidina cholesterolio kiekio kraujyje.

Laisvieji radikalai žmogaus organizme kaupiasi nuo cigarečių dūmų, ultravioletinių spindulių, radiacijos, netinkamų valgymo įpročių. Laisvieji radikalai visų pirma skatina organizmo senėjimą, taip pat sukelia raumenų, jungiamojo ar kitų audinių uždegimus. Visgi, laisvųjų radikalų visiškai išvengti neįmanoma, bet galime padėti sau įveikti juos aprūpindami organizmą pakankamu kiekiu antioksidantų.

Rapsų aliejuje yra mažiausiai „blogųjų“ sočiųjų riebalų iš visų aliejų, kurie kelia cholesterolio kiekį kraujyje. O daugumai yra žinoma, kad aukštas cholesterolio kiekis smarkiai kenkia širdžiai.

Rapsų aliejus, priešingai nei dauguma riebalų, kaip tik mažina cholesterolio kiekį, nes turi augalų sterolių.


Rapsų aliejuje taip pat nėra transriebalų, kurie didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Jame gausu širdžiai sveikų mono- ir polinesočiųjų rūgščių omega-9, omega-3 ir omega-6. Be to, šiame aliejuje yra geriausiai subalansuotas omega-3 ir omega-6 rūgščių santykis 1:3.



Rapsai: visi faktai ir mitai

Ar rapsų aliejus yra genetiškai modifikuotas? Rapsų ar alyvuogių aliejus geresnis? Kokio skonio yra rapsų aliejus? Šie ir panašūs klausimai kyla Lietuvoje, kadangi, kitaip nei Skandinavijos šalyse, rapsų aliejus mūsų šalyje tik dabar atsiranda virtuvėse.

Nprime atsakyti.

Rapsų aliejus nėra, nebuvo ir nebus modifikuojamas, nes mūsų šalyje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, auginti genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) griežtai draudžiama.

Rapsai yra išvedami selekcijos būdu, o tas reiškia, kad eruko rūgštis pakeičiama kita, žmonėms naudinga, oleino riebalų rūgštimi. Įdomu tai, jog šios rūgšties net daugiau yra alyvuogių aliejuje, atitinkamai po 60 proc. ir 78 proc. Selekcijos būdu rapsai pirmą kartą buvo išvesti 1970 m. Kanadoje.

Kuris aliejus geresnis: alyvuogių ar rapsų? Tiek viename, tiek kitame aliejuje yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių ir dažniausiai jų pasirinkimas tėra skonio reikalas. Skirtumas tik tas, kad pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus negalima kaitinti. Ir rapsų aliejus turi perpus mažiau sočiųjų riebalų už alyvuogių aliejų.

Kokio skonio rapsų aliejus? Rafinuotas rapsų aliejus yra neutralaus skonio, todėl kepant ant jo maistas turės savo, o ne aliejaus skonį.

Ar rapsų aliejuje neviršijamas eruko riebalų rūgšties kiekis? Ne. Toks mitas kilo dėl pramonėje naudotų rapsų, kurie turėjo labai didelį eruko riebalų rūgšties kiekį.

Maistinis aliejus spaudžiamas iš tokių rapsų rūšių, kuriose eruko rūgšties nėra. Rapsų aliejuje yra dvi polinesočiosios riebalų rūgštys omega-3 ir omega-6 bei mitybos specialistų labai gerai vertinama mononesočioji omega-9 rūgštis.

Kuo skiriasi omega-3, omega-6 ir omega-9? Tai yra naudingos ir būtinos mūsų organizmui polinesočiosios rūgštys. Omega-3 gerina širdies ir smegenų veiklą. Ši rūgštis yra nepakeičiama, kadangi organizmas pats jos negamina. Omega-6 mažina cholesterolio kiekį, gerina odos, plaukų bei nagų išvaizdą. Labai svarbus – omega-6 ir omega-3 balansas. Tobula proporcija yra 3:1. Omega-9 padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

» Rašyti komentarą