Konservantai maiste E200 – E299

Konservantai – praktiškai neatskiriama maisto dalis. Jie padeda išlaikyti maisto šviežumą, nes apsaugo produktus nuo mikroorganizmų poveikio. Konservantus ant produktų etikečių galite atskirti pagal E raidę ir šalia jos esančius skaičius nuo 200 iki 299.

Kokie būna konservantai?

Konservantai gali būti skirstomi į tris grupes: neorganiniai, organiniai ir kitos konservuojančios medžiagos. Kol kas maisto pramonėje konservantai yra tiesiog nepakeičiami, tačiau galima ir kitais būdais prailginti maisto galiojimą: jį sterilizuoti, pasterizuoti ar šaldyti.

Ar konservantai pavojingi?

Kaip tiksliai konservantai įtakoja žmogaus sveikatą kol kas nėra ištirta, tačiau žinoma, kad patekę į žarnyną jie stabdo mikroorganizmų veiklą ir sutrikdo mikroflorą, taigi kenkia virškinimui ir imuninei sistemai.

Kuo didesnis konservantų kiekis – tuo didesnis poveikis daromas organizmui. Deja, tiksliai nustatyti jų kiekį produktuose yra labai sunku. Aišku tik viena – kuo ilgiau maistas galioja, tuo daugiau konservantų jame yra.


Kokie konservantai nėra pavojingi?

    E200 - Sorbo rūgštis
    E201 - Sodos sorbatas
    E202 - Kalio sorbatas
    E203 - Kalcio sorbatas
    E260 - Acto rūgštis
    E261 - Kalio acetatas
    E262 - Natrio acetatas Natrio rūgštusis acetatas
    E263 - Kalcio acetatas
    E270 - Pieno rūgštis
    E290 - Anglies dioksidas
    E296 - Obuolių rūgštis
    E297 - Fumaro rūgštis

» Rašyti komentarą
» Komentarai
sigitas
2012-01-03 16:15
is dalies sutinku. vargu ar labai daug kas noretu pirkti piena be jokiu papildomu priedu bet uz ji moketi dvigubai brangiau
Vilte
2012-01-03 16:14
Žmonės tiek prigąsdinti tų visų E, kad net nesuvokia, jog be kai kurių priedų maistas nesilaikytų ilgiau nei porą dienų. Žodžiu kokių prekių patys norim, tokias ir gaunam.