Kamuoja padidėjęs skrandžio rūgštingumas? Štai, kaip sau padėti

Padidėjęs skrandžio rūgštingumas kamuoja daugelį pacientų. Dėl šio nemalonaus reiškinio dažniausiai kaltinama netinkama mityba, kasdien patiriamas stresas bei rūkymas. Vis dėlto, retas žino, kad rūgščių kiekį galima sumažinti į pagalbą pasitelkus tam tikrus maisto produktus.

 

Atkreipkite dėmesį į simptomus

 

Padidėjusį skrandžio rūgštingumą išduoda deginimo, graužimo, sunkumo jausmas už krūtinkaulio.  Pavalgius taip pat gali kamuoti atsirūgimas karčiu, rūgščiu turiniu ar rūgštumas burnoje, apsunkintas skausmingas rijimas.

 

Dažnai pacientai gali nieko neįtarti, o apie 10-20 proc. pacientų gali skųstis ir netipiniais padidėjusio skrandžio rūgštingumo simptomais, pavyzdžiui, krenkštimu, užkimimu, jautria gerkle,  įstrigusio svetimkūnio pojūčiu.

 

Kaip sau padėti?

 

  • Reikėtų vengti itin riebaus, aštraus maisto, nesveikų užkandžių, pusfabrikačių ir alkoholio.
  • Atsisakykite sūdytų, rūkytų maisto produktų, konservuotų produktų, šokolado ar jo gaminių.
  • Į mitybos racioną įtraukite tyrą, nerafinuotą augalinį aliejų.
  • Daržoves virkite, venkite kepto maisto.
  • Skrandžio rūgštingumą itin efektyviai mažina arbata iš gysločio lapų, medetkų žiedų ir vaistinės dirvuolės.
  • Valgykite morkas ir topinambus. Pasak mitybos specialistų, rūgštis itin veiksmingai mažina šių dviejų daržovių salotos su alyvuogių aliejumi.
  • Nenuvertinkite imbiero. Esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui rekomenduojama gerti šviežio imbiero, citrinos ir medaus arbatą, pjaustyti jo į troškinius ir sriubas.
» Rašyti komentarą
» Komentarai
Onutė
2023-11-05 08:50
Ar melisų metu arbata tinkama naudoti