Alyvuogių aliejus: ne tik skanu, bet ir sveika

Aliejus – plačiai kulinarijoje naudojamas maisto produktas. Juo galima gardinti salotas, mėsos patiekalus, sriubas ar troškinius. Jeigu aliejumi norite ne tik pagardinti maistą, bet ir gauti iš jo naudos organizmui, vertėtų rinktis būtent alyvuogių aliejų, nes jis ne tik skanus, bet ir pasižymi ypatingomis, sveikatą gerinančiomis savybėmis.

 

Kas sudaro 1 šaukštą alyvuogių aliejaus?

 

Viename valgomajame šaukšte tyro alyvuogių aliejaus yra:

 

  • Kalorijų: 120
  • Baltymų: 0 g
  • Riebalų: 14 g
  • Sočiųjų riebalų: 2 g
  • Mono-nesočiųjų riebalų rūgščių: 10 g
  • Poli-nesočiosios riebalų rūgštys: 1,5 g
  • Angliavandenių: 0 g
  • Skaidulinių medžiagų: 0 g
  • Cukrų: 0 g

 

Sveika širdis

 

Alyvuogių aliejus puikiai žinomas dėl savo teigiamų savybių širdžiai. 2014 metais atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad vyresnės nei 55 metų moterys, reguliariai vartojančios alyvuogių aliejų, 48 proc. sumažina tikimybę sirgti širdies ligomis. Suvalgius 10 g ypač tyro alyvuogių aliejaus(beveik 1 valgomąjį šaukštą) per dieną, širdies ir kraujagyslių ligų rizika sumažėjo 10 proc., o mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų – 7 proc.

 

Ilgesnė gyvenimo trukmė

 

Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad žmonių, kurie per dieną suvalgydavo bent pusę valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, mirtingumo rizika buvo 19 proc. mažesnė, palyginti su tais, kurie alyvuogių aliejų vartojo retai. Be to, tyrėjai nustatė, kad alyvuogių aliejaus vartojimas buvo susijęs su mažesne mirties nuo vėžio ir neurodegeneracinių ligų rizika.

 

Sąnarių sveikata

 

Mikroelementai esantys alyvuogių aliejuje gali būti naudingi žmonėms, kenčiantiems nuo reumatoidinio artrito. Tai geriau veikia kartu su žuvų taukais, turtingu omega-3 riebalų rūgščių šaltiniu.

 

Žarnynas

 

Įrodyta, kad alyvuogių aliejus kovoja su žalingomis žarnyno bakterijomis. Vos 30 gramų pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus per dieną, gali sunaikinti kenksmingas bakterijas ir pagerinti virškinimą.

 

Geresnė smegenų veikla

 

Reguliarus šaukštelio alyvuogių aliejaus gėrimas ryte padeda pašalinti apnašų kaupimąsi smegenų ląstelėse. Žmonės, reguliariai valgantys alyvuogių aliejų, turi geresnę atmintį nei tie, kurie laikosi mažai riebalų turinčios dietos.

 

Padeda numesti svorio

 

Kaip ir baltymai, riebalai padidina sotumo jausmą, kuris siunčia signalą pagaliau paleisti iš rankų šakutę. Vos 1 šaukštelis alyvuogių aliejaus gali padėti pasijusti sočiau. Alyvuogių aliejus lėtina angliavandenių pasisavinimą, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, be to, stabdo nuotaikos svyravimą, kai linkstama į kraštutinumus – pasiduoti troškimui badauti arba persivalgyti.

 

Naudinga ne tik virtuvėje, bet ir vonioje

 

Alyvuogių aliejus laikomas pačia geriausia drėkinamąja priemone, o pašildyto aliejaus kaukės tinka ne tik plaukams, bet ir veido bei kūno odai. Alyvuogių aliejumi įtrynus kūną, išsaugomas odos grožis, stangrumas ir jaunystė, o plaukai žvilga kaip niekad anksčiau.

» Rašyti komentarą